Hlavní obsah

Španěl Astarloa získal nečekaně cyklistický titul

HAMILTON

Španělský cyklista Igor Astarloa získal poprvé v kariéře titul mistra světa. V Hamiltonu sice v silničním závodu nepatřil k nejžhavějším adeptům na zlato, ale odvážným nástupem pět kilometrů před cílem vypálil všem favoritům rybník.

Článek

Bez jediné medaile pojedou z Hamiltonu nepsaní vládci světového pelotonu Italové. V nedělním závodu byl nejlepší lídr Světového poháru Paolo Bettini, který spurtoval na čtvrtém místě. Stříbro bral další Španěl Alejandro Valverde, třetí místo vybojoval Belgičan Peter van Petegem.

"Je to krásný sen, který se stal skutečností, ještě tomu pořád nemůžu uvěřit," uvedl v obležení novinářů šťastný šampión, který projel cílem s náskokem pěti vteřin před další skupinkou, z níž v posledním kopci zaútočil. Jedná se o borce, pro něhož jsou jednorázové závody doménou.

Chtěl to dojet

Ze čtveřice českých cyklistů zvládl celý závod jen Michal Hrazdíra a při své premiéře na MS příjemně překvapil. Z čelní skupiny odpadl až dvě kola před cílem. "Jsem rád, že jsem to dojel, i když jsem si už po třetině závodu myslel, že to nezvládnu," přiznal devátý muž časovky jednotlivců.

"Posledních třicet kiláků to nešlo, byli jsme v té naší skupině rádi, že vůbec jedeme a minuty ztráty naskakovaly. Byla to hodně tvrdé, tak dlouhý závod jsem nikdy nejel, nemám s tím žádné zkušenosti. Ti borci co tady udávají tempo jich absolvují šest nebo sedm do roka a v tom je jediný rozdíl," dodal český reprezentant.

Kadlece zastavil bolestivý pád

Z našich odstoupil jako první Milan Kadlec, který brzy po startu zamířil do týmového boxu a proti své vůli ukončil závod. Veškeré ambice totiž zmařil pád. Stalo se to při prudkém sjezdu ve druhém z 21 kol, které čekaly na 180 borců z 35 zemí.

"Lehli tam dva přede mnou, jeli jsme minimálně šedesátkou. Přibrzdil jsem a okamžitě jsem dostal smyk. Bylo to tam šíleně kluzké," popisoval Kadlec. "Padl jsem přímo na zadek a hodně jsem si narazil záda. Smotalo se mi zadní kolo a než jsme ho vyměnili, nabral jsem velikou ztrátu. Hodně to bolelo a i kdybych chtěl, tak to prostě dál nešlo," říkal smutně a nemohl pořádně ani sedět na židli. Horší dárek k devětadvacátým narozeninám, které slaví dnes, si asi dát nemohl...

Od startu si počínal aktivně Lubor Tesař. Neustále jezdil vpředu, byl často vidět na špici. "Snažil jsem se, chtěl jsem zkusit odjet, ale nebylo na to. Za půl kola bych byl zpátky v balíku a akorát bych byl za pitomce," tvrdil Tesař. Jenže když do pedálů poprvé šlápli v kopci Italové, poroučel se. Nestačil a v 10. kole vzdal. "Na konci sezóny už nemám formu," dodal.

Praskl mu rám

Ondřej Sosenka vydržel na trati o dva okruhy déle. "K úspěchu na takovém závodě člověk potřebuje formu a kvalitní techniku. Já neměl ani jedno. Cestou letadlem mi praskl rám u kola. V tréninku to nevadilo, ale při sjezdu to v devadesátikilometrové rychlosti strašně klepalo," prozradil jezdec týmu CCC Polsat.

Silniční závod - muži (260 km):
1.Astarloa (Šp.)6:30:19
2.Valverde (Šp.)+ 5 s.
3.van Petegem (Bel.)
4.Bettini (It.)
5.Boogerd (Niz.)+12:23 min.
6.Hamburger (Dán.)
...
102.Hrazdíra (ČR)
Sosenka, Kadlec, Tesař nedokončili

Reklama