Hlavní obsah

Kreuziger: Věřím, že závěr Tour bude z mého pohledu hodně dobrý

Jan KrůtaSport.czPrávo

Zaútočil hned na začátku úterní šestnácté etapy Tour de France. Roman Kreziger měl totiž jasný cíl. "Chtěl jsem se pokusit vyhrát etapu," vysvětloval v cíli. Nakonec obsadil 34. příčku a v celkovém pořadí figuruje jedenáctý. Jediný český zástupce v závodě se však po celou dobu etapy cítil v dobré formě a těší se na závěrečné etapy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Odjel jste hned po startu v prvním stoupání. Plánoval jste atak?

Určitě to bylo plánované. Chtělo to odvahu, tak jsem to zkusil. Tím, že jsem měl skoro osm minut ztráty, věřil jsem, že by mě mohli nechat jet. Chtěl jsem se pokusit vyhrát etapu, bohužel to nevyšlo.

Myslíte si, že se vaší skupiny ostatní báli?

Asi jo, když nás nenechali odjet víc než na 55 vteřin. Skupina to byla hodně silná a některým lidem vzadu to zřejmě nevyhovovalo. Chvíli po nás jela Astana, ale pak se na to vykašlali. Jenže se do toho překvapivě vložilo Lotto a sjeli nás prakticky jeho závodníci. Cítil jsem se fakt dobře, Szmyd mi jel první dva kopce ukrutné tempo a myslím, že nás hodně lidí vzadu proklínalo. Muselo je to dost bolet.

Když vás pod Tourmaletem dojela skupina s favority, byl problém se tam udržet?

Vůbec. Jelo se rozumně, začátek stál všechny dost sil. Potěšující pro mě bylo vidět, že se tam někteří z první desítky dost trápili. Jména si nechám pro sebe, ale pokud budu takhle silný i ve čtvrteční etapě s cílem na Tourmaletu, mohl by ten závěr Tour být z mého pohledu hodně dobrý. Uvidíme, co se mnou udělá středeční den volna, ale dnes jsem se fakt cítil super. Mrzí mě, že jsem měl pár dní slabších, protože jsem mohl být někde jinde.

Co říkáte na Armstronga, se kterým jste jel v úniku a on hned poté vyprovokoval další?

Mrzí mě, že tu etapu nevyhrál, zasloužil by si to. Ukázal, že je to pořád neskutečný bojovník a pan závodník. V mých očích je to ohromný šampión, který má prostě letos smůlu. Nebýt těch pádů, tak tady bojoval o pódium.

Váš stájový kolega Basso se od startu trápil a ztratil přes půl hodiny. Co bylo příčinou?

Padlo na něj silné nachlazení. Měl teplotu, kašlal a start etapy do kopce mu určitě nepřidal.

Reklama