Hlavní obsah

Contador nezaváhal, míří za dalším triumfem

COL DU TOURMALET

Španěl Alberto Contador má našlápnuto k tomu, aby obhájil vítězství na Tour de France. Cyklista stáje Astana udržel v poslední horské etapě jako jediný kontakt s největším rivalem Andy Schleckem a dál vede o osm vteřin.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Andy Schleck z Lucemburska (vpravo) se raduje z vítězství 17. etapy Tour de France. Ve žlutém trikotu zůstává Španěl Alberto Contador.

Článek

A to je před sobotní časovkou na 52 kilometrů pro Contadora luxusní náskok. Čeká se totiž, že v ní Schleckovi nadělí minimálně dvě minuty. „Říkal jsem, že pokud Andy chce žlutý trikot, musí dnes útočit. Ukázal sílu, tvrdě jsme oba dřeli, ale dopadlo to pro mě dobře. Pocity mám úplně skvělé, líp to skončit nemohlo,“ řekl Contador, který se se Schleckem hned po projetí cílem v mlze na Tourmaletu objal, a když slezli z kola, tak ho přátelsky poplácal po tváři. Lucemburský cyklista koukal v první chvíli jako vyjevený, ale z úsměvu ve tváři bylo jasné, že jejich vztahy jsou zase bezproblémové.

Pro Schlecka byla alespoň náplast vyhraná etapa. Na vrcholu Tourmaletu v nadmořské výšce 2215 metrů byl dojezd teprve podruhé v historii závodu a dva největší favorité si ho zrežírovali k obrazu svému. Oba se zvedli devět kilometrů před cílem. Nikdo neměl na to, aby jejich nástup zachytil. Contador jen visel Schleckovi v háku.

Jednou mu zkusil nastoupit, ale viděl, že to nemá cenu. Tak si zase vlezl na druhou figuru a tak to vydrželo až do cíle, kde jim kromě tisíců fanoušků aplaudoval i francouzský prezident Sarkozy. Španěl se ani moc nesnažil vyhrát. Věděl, že si triumf zaslouží lídr Saxo Banku. „Nic se neděje, stejně pojedu časovku, jak nejlépe umím,“ řekl Schleck, jemuž plán setřást Contadora nevyšel. „Moje forma je lepší a lepší, mám stále motivaci. Nevzdám se, dokud nebudeme v Paříži. Vloni jsem na Alberta ztratil čtyři minuty, teď mám jen osm sekund. Možné je všechno,“ dodal.

Kreuziger se držel statečně

Za Schleckem s Contadorem se držela většina favoritů. Překvapivě i další Španěl S. Sánchez, který v úvodu etapy spadl, poranil si rameno a s kolegy z Euskaltelu musel sjíždět ztrátu. Roman Kreuziger se v závěrečném stoupání držel statečně. Tempo mu jel v první části kopce polský parťák z Liquigasu Szmyd, pak už jel sám za sebe. Ze skupinky pronásledovatelů odpadl až kilometr a půl před páskou, ale jel si své tempo a splnil si cíl: skončil do desítky. Teď je devátý, když přeskočil Kazacha Vinokurova i Američana Leipheimera, kteří si včera s Tourmaletem zrovna nepotykali a nabrali velké ztráty.

„Myslím, že mohu být poměrně spokojen. Mrzí mě jen, že jsem až do finále nevydržel v té skupince, když jsem nezachytil nástup Rodrigueze. Trošku jsem vytuhnul, odpadl jsem asi kilometr a půl před cílem,“ prozradil cyklista Liquigasu.

V cílovém kopci hlavně nechtěl přepálit tempo. „Když odjeli Contador se Schleckem a za nimi se vytvořila ta druhá skupina, taky jsem tam ze začátku nebyl. Ale věděl jsem, že musím jet hlavou a věřit si, že to vyjde. Taky jsem si je po kilometru dojel, docela dobře jsem si rozvrhl síly. Jel jsem nahoru takovou svojí časovku,“ přiznal Kreuziger.

Teď věří, že těžce vydobytý návrat do desítky už udrží. „Cítím se dobře a věřím, že bych mohl v desítce zůstat. V pátek je potřeba co nejvíc pošetřit v rovinaté etapě síly a uvidíme, jak tu časovku zajedu. Ale jsem optimista.“

Tour de France, cyklistický etapový závod - 17. etapa: Pau - Col du Tourmalet (174 km):
1. A. Schleck (Luc.) 5:03:29, 2. Contador (Šp.) stejný čas, 3. J. Rodríguez (Šp.) -1:18, 4. Hesjedal (Kan.) -1:27, 5. S. Sánchez (Šp.) -1:32, 6. Meňšov (Rus.), 7. Gesink (Niz.) oba -1:40, 8. Horner (USA) -1:45, 9. Van den Broeck (Belg.) -1:48, 10. Kreuziger (ČR) -2:14.
Průběžné pořadí:
1. Contador 83:32:39, 2. A. Schleck -8, 3. S. Sánchez -3:32, 4. Meňšov -3:53, 5. Van den Broeck -5:27, 6. Gesink -6:41, 7. J. Rodríguez -7:03, 8. Hesjedal -9:18, 9. Kreuziger -10:12, 10. Horner -10:37.

Reklama

Související témata: