Hlavní obsah

Spurtér Cavendish vyhrál na Tour čtvrtou etapu

BORDEAUX

V noci na dnešek měl po pekle na Tourmaletu horečku a vůbec nevěděl, zda se ráno bude schopen postavit na start. Ale v etapě s dojezdem v Bordeaux to vůbec nebylo znát. Britský cyklista Mark Cavendish suverénně ovládl hromadný spurt a slavil už čtvrtý triumf na letošní Tour de France a celkově čtrnáctý.

Foto: ČTK/AP

Mark Cavendish v cíli 18. etapy Tour de France

Článek

I když už mu v závěru chyběl jeho dvorní rozjížděč spurtů Australan Renshaw, jenž byl ze závodu diskvalifikován, Cavendish nenechal nikoho na pochybách, kdo je letos králem sprintů. Vyvezl se za Italem Petacchim, v pravou chvíli nastoupil a během pár metrů měl takový náskok, že se před páskou ještě stihl ohlédnout za sebe.

„Mám zánět průdušek, trápí mě to už pár dní. Ale chtěl jsem to dokázat pro tým,“ vysekl poklonu kolegům ze stáje HTC-Columbia, kteří sjížděli únik čtyřčlenné skupinky uprchlíků, v níž byl i parťák Kreuzigera z Liquigasu Oss. Ten zkusil v závěru ujet ještě sám, ale 3,5 km před cílem byl pohlcen pelotonem. Petacchimu stačilo třetí místo v etapě k tomu, aby vysvlékl ze zeleného trikotu pro lídra bodovací soutěže Nora Hushovda.

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, dál vede Španěl Contador o osm vteřin před A. Schleckem. Roman Kreuziger přijel jako všichni favorité v hlavním poli a průběžně mu patří dál deváté místo. „Etapa byla poměrně nepříjemná kvůli silnému větru, ale já jel v háku a snažil jsem se pošetřit síly. Škoda, že to nevyšlo Ossovi, etapové vítězství bylo blízko. Jenže v závěru foukalo hodně proti a sám to měl těžké,“ řekl Kreuziger.

O tom, zda udrží či případně vylepší stávající pozici, rozhodne zítřejší časovka v Bordeaux na 52 kilometrů. „Uvidím, jestli si ji ráno půjdu projet na kole nebo jen v autě, ještě se o tom pobavíme. Každopádně to bude jen o tom, jestli na to člověk po těch třech týdnech závodění ještě má nebo ne, ale já věřím, že v té desítce zůstanu,“ dodal český cyklista.

Tour de France - 18. etapa: Salies-de-Béarn - Bordeaux (198 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:37:09, 2. Dean (N. Zél.), 3. Petacchi (It.), 4. McEwen (Austr.), 5. Freire (Šp.), 6. Hagen (Nor.), 7. Roelandts (Belg.), 8. Rojas (Šp.), 9. Bole (Slovin.), 10. Pérez Moreno (Šp.), ...41. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 88:09:48, 2. A. Schleck (Luc.) -8, 3. S. Sánchez (Šp.) -3:32, 4. Meňšov (Rus.) -3:53, 5. Van den Broeck (Belg.) -5:27, 6. Gesink (Niz.) -6:41, 7. J. Rodríguez (Šp.) -7:03, 8. Hesjedal (Kan.) -9:18, 9. Kreuziger -10:12, 10. Horner (USA) -10:37.

Reklama