Hlavní obsah

Kreuziger: První desítka se pořád počítá

Jan KrůtaPrávo

Stejně jako před rokem skončil český cyklista Roman Kreuziger na slavné Tour de France devátý. Byl rád, že se znovu dostal do elitní desítky, která byla jeho cílem. Ale dobře ví, že některé dny mu mevyšly zdaleka podle představ. „Aspoň mám motivaci pro další rok,“ říká.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Na Tour jste obsadil stejně jako vloni deváté místo. Myslel jste výš?

Já jsem před začátkem závodu říkal, že první desítka pro mě bude úspěch. Někteří fanoušci mě možná viděli v první pětce, ale ono je to těžké. Dostat se podruhé za sebou mezi deset nejlepších není jednoduché. Je za tím spousta dřiny, odříkání. Takže musím být spokojen.

Sám jste už dříve řekl, že něco nebylo podle představ.

Byla tam minuta navíc, když přede mnou spadli na kostkách, další minuta v etapě s cílem ve středisku 3 Domaines. A pak ztráta na Tourmalet, když jsem poslední kilometr vytuhnul. To jsou věci, které byly zbytečné. Ale celkově to vystoupení hodnotím dobře, protože jsem tomu dal v přípravě maximum. Abych mohl pomýšlet výš, nesměl bych mít jediný horší den. I tak je to výzva do příštích let. Už za rok chci být lepší.

Kdo vás nejvíc překvapil?

V desítce jsou dva, se kterými se moc nepočítalo: van den Broeck a Hesjedal. To bylo překvapení pro všechny. Ale každý rok je jiný. Je třeba si uvědomit, že v desítce zase chyběli z různých důvodů závodníci, kteří by tam asi byli: Frank Schleck, Armstrong, Evans. Takže nemůžu být nespokojen. Desítka je pro mě úspěch. Jsem přesvědčen, že konkurence byla letos lepší než vloni.

Jaké máte plány po Tour? Čeká vás odpočinek?

V pondělí ráno přiletím do Milána, možná si odskočím do Čech nebo zůstanu v Itálii. Ještě nejsem rozhodnutý. Už v sobotu mě čeká jednorázovka v San Sebastianu, kde jsem byl vloni druhý. Letíme tam už ve čtvrtek, takže moc volna nebude.

Ani po San Sebastianu?

Pak jo. Dám si zhruba čtyři dny bez kola a začnu zase znovu trénovat. Dalším závodem by měla být jednorázovka Trofeo Melinda v Trentinu 21. srpna a pak pojedu na sto procent Vueltu.

Reklama