Hlavní obsah

Cavendishův triumf ukončil slavnou Tour, celkově patřila Contadorovi

Prestižní spurt na Champs Elyseés v Paříži vyhrál britský cyklista Mark Cavendish, jeho páté etapové vítězství ovšem nic nezměnilo na celkovém triumfu Španěla Alberta Contadora na Tour de France. Ten vyhrál slavný závod již potřetí v kariéře, předtím kraloval v letech 2007 a 2009.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Mark Cavendish se raduje z vítězství v závěrečné etapě 97. ročníku Tour de France.

Článek

Sedmadvacetiletý Contador si udržel v celkovém hodnocení náskok 39 sekund před Lucemburčanem Andy Schleckem. Třetí byl Rus Denis Menšov, nejlepší Čech Roman Kreuziger skončil devátý stejně jako loni.

Schleckovi sice utekl nejcennější žlutý trikot, získal alespoň bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce. V tomto pořadí byl Kreuziger třetí.

Peloton v závěrečné etapě Tour de France, na čele jezdci stáje Astana se svým lídrem a držitelem žlutého trikotu Albertem Contadorem. foto: Reuters/Bogdan Cristel

V závěrečné 20. etapě se na Tour tradičně již příliš nezávodí, pořadí bylo určeno sobotní časovkou. A tak byl v pelotonu při 102,5 km dlouhé etapě čas na připíjení šampaňským, tempo se výrazně zvýšilo až poté, co cyklisté začali kroužit po Champs Elyseés.

Závěrečný spurt nejlépe zvládl Cavendish, který suverénně zdolal držitele zeleného trikotu pro nejlepšího spurtéra Alessandra Petacchiho z Itálie, třetí dojel v Paříži Novozélanďan Julian Dean. Petacchimu prohra náladu nepokazila, jako druhý italský cyklista vyhrál bodovací soutěž na Tour.

Armstrong se loučil s Tour

Celkovým 23. místem se se závodem svého života rozloučil sedminásobný vítěz Lance Armstrong. Jeho poslední vystoupení na Tour se nicméně neobešlo bez kontroverze, neboť chtěl společně se svými kolegy z týmu RadioShack nastoupit do závěrečné etapy ve speciálním trikotu s číslem 28, jež mělo upozornit na 28 milionů lidí bojujících s rakovinou.

Rozhodčí však výměnu dresů, která odporuje pravidlům, nepovolili a dokonce týmu hrozili diskvalifikací. Osmatřicetiletý Američan tak musel ke své nelibosti dojet do Paříže v klasickém červeném trikotu RadioShacku.

Reklama