Hlavní obsah

UCI vyšetřuje Armstrongovu stáj kvůli dresům proti rakovině

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) začala vyšetřovat stáj Lance Armstronga RadioShack. Její jezdci se pokusili nastoupit k poslední etapě Tour de France ve speciálních dresech upozorňujících na boj s rakovinou a zpozdili tak její start.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Lance Armstrong

Článek

Sedminásobný vítěz Tour Armstrong a jeho kolegové chtěli jet závěrečnou etapu v černých trikotech s číslem 28 na zádech. To mělo poukázat na 28 miliónů lidí bojujících s rakovinou, což je téma, na něž se soustředí nadace osmatřicetiletého Američana Livestrong. Rozhodčí jim však start neumožnili a cyklistům hrozila i diskvalifikace.

"Mrzí nás, že tak chvályhodná věc, jako je boj proti rakovině, nebyl předem probrán s rozhodčími a vedením závodu. Vše šlo vyřešit v rámci pravidel," citovala agentura AP prohlášení UCI.

Před disciplinární komisi půjde také šéf stáje Johan Bruyneel. Ten prý poté, co bylo cyklistům nařízeno, aby se převlékli, rozhodčí a další funkcionáře hrubě urážel.

Unie současně uvedla, že chápe snahu Armstrongova týmu upozornit na boj s rakovinou. Případné pokuty proto půjdou na konto Švýcarské ligy proti rakovině.

Reklama