Hlavní obsah

Nahradí Kreuziger vítěze Tour Contadora? Chce jej Vinokurov z Astany

PRAHA

Cyklistickou hvězdu Alberta Contadora možná v dresu kazašské Astany nahradí Čech Roman Kreuziger. Alespoň to naznačila další z hvězd týmu Alexander Vinokurov v rozhovoru pro French Sud Ouest. Kreuziger ale není v hledáčku Astany sám. „Přemýšlíme také o Denisi Meňšovovi a bratrech Schleckových,“ uvedl Vinokurov.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Roman Kreuziger (v zelenomodrém) na Tour de France.

Článek

Zmínka o bratrské dvojici je poněkud překvapivá, v případě Lucemburčanů se hovořilo o tom, že míří do zcela nového týmu. Pokud by pak projekt neklapl, měli bratři zamířit do náruče stáje RadioShack. Pokud ovšem Astana tento tým nepředběhne...

„Podle posledních zpráv ještě nic nepodepsali,“ podotkl mnohoznačně Vinokurov ve zmíněném interview. Z jeho slov je patrné, že Schleckové jsou hlavní prioritou Astany. Kdyby ale jejich příchod nevyšel, další logickou volbou by byl Meňšov. Letos skončil na Tour třetí, počínal si lépe než kdy předtím, dokázal uspět i na Giru či Vueltě. Vinokurov věří, že i ve 32 letech by byl schopen rvát se o žlutý trikot na Tour v příštím roce či dvou.

Kreuziger: Nebránil bych se, ale...

Čtvrtým do party možných adeptů na místo v Astaně je Kreuziger. Má nejméně zkušeností, ale upoutal na sebe dvěma devátými místy na Tour i vítězstvími v závodě Kolem Švýcarska 2008 či závodě Kolem Normandie 2009. Čtyřiadvacetiletý talent má navíc spoustu velkých závodů ještě před sebou a Vinokurov by byl rád u toho. Sám Vinokurov přitom chce závodit jako profesionál už jen v příštím roce.

Kreuziger uvedl, že by se angažmá v Astaně nebránil. O zájmu silného týmu si přečetl v novinách. "S mým manažerem si Astana vyměnila pár e-mailů, ale tím to skončilo. Ale asi bych se tomu nebránil, ovšem to až po upřesnění nabídky a podmínek. Až bychom si vyjasnili plány a jaké se mnou mají záměry," řekl ČTK Kreuziger. Vinokurov v rozhovoru zmínil i okolnosti Contadorova odchodu. Na oslavě celkového vítězství na Tour prý Španěl ještě hovořil o tom, že v Astaně zůstane. Pár dní nato změnil názor. „Byl bych rád, kdyby Alberto zůstal, ale udělal, co chtěl. Taková je profesionální cyklistika. S ním v týmu jsme byli vítězný tým a měli jsme dobrou bilanci. Ale jestli měl lepší nabídku, je normální, že za ní šel,“ doplnil Vinokurov.

Reklama

Související témata: