Hlavní obsah

Cyklisté předčili očekávání

HAMILTON

Po dlouhých letech tápání a výsledků nevybočujících z průměru prolomila česká cyklistika na silničním mistrovství světa v Hamiltonu medailový půst. S cenným kovem asi počítal jen ten největší optimista, ale k bronzovému Lukáši Fůsovi ze závodu juniorů se výbornými výkony připojili i někteří další.

Článek

Ať už to je další junior Roman Kreuziger (6. v časovce), Lada Kozlíková (7. v časovce, 15. na silnici) či největší překvapení české výpravy Michal Hrazdíra (9. v časovce, silniční závod dokončil jako jediný z našich na 102. místě). "Spokojenost je maximální, vždyť je to nejúspěšnější mistrovství světa za posledních deset let," pochvaloval si prezident Českého svazu cyklistiky (ČSC) Marian Štětina.

Největší radost zařídili junioři

"Velikou radost mám z juniorů. Po šesti letech existence tréninkových center mládeže se dostavily výborné výsledky na vrcholné akci sezóny." Radost mu udělala i Kozlíková, která si v časovce vybojovala účast na olympijských hrách v Aténách 2004. Vypadá to, že by tam měla startovat i v silničním závodě a chtěla by zkusit také dráhu.

"Lada tady ukázala, že patří k absolutní světové špičce, v obou disciplínách podala velmi dobré výkony," nešetřil chválou Štětina. Nejlepší mezi muži byl překvapivě Hrazdíra, a to i přesto, že šlo o jeho premiéru na světovém šampionátu. Před časovkou byl mnohými odepisovaný, ale nakonec šokoval všechny, když pobil řadu hvězd a vybojoval účastnické místo na OH.

Obrovské srdce Hrazdíry

"Michal ukázal, že dobří závodníci nemusí jezdit jen v nejlepších týmech světa. A zároveň potvrdil, že se na mistrovství světa dá dobře připravit i v domácím prostředí," komentoval Hrazdírovo počínání Štětina. I když ladil formu jen na časovku, paradoxně zvládl jako jediný i přetěžký 260 km dlouhý nedělní závod mužské elitní kategorie.

"Je to mistrák světa a nemohl jsem ho zabalit. I když jsem to dojel jen na morálku," přiznal Hrazdíra. "Michal ukázal svou vůli a obrovské srdce, bojoval do poslední chvíle," vysekl závodníkovi poklonu první muž české cyklistiky. Pochvalně však už nemohl mluvit o dalších třech: těžko mohl něco vyčítat Kadlecovi, který musel vzdát kvůli pádu a defektu, ale Sosenka s Tesařem ho namíchli. "Radši je snad ani hodnotit nebudu..."

Reklama