Hlavní obsah

Peníze od Bettiniho ho nezlákaly

HAMILTON

Kdyby byl španělský cyklista Igor Astarloa hamoun na peníze, nevyhrál by v neděli titul mistra světa. Slíbil mu je totiž v závěru závodu italský favorit Paolo Bettini, pokud společně ujedou.

Článek

"Ale já jsem to nemohl přijmout," prozradil šťastný vítěz. Kolik mu nabídl? To ví asi jen oni dva, ale v kuloárech se hovoří o částce 30 000 eur. V cyklistice se nejedná o nic převratného, podobné domluvy existovaly a existují. "Řekl mi, že když odjedeme ve dvou, rozdáme si to pak o zlato jen spolu. Jenže to bych si rovnou mohl pověsit na krk stříbro, protože Bettini je daleko lepší spurtér než já," říkal 27letý španělský závodník z italské stáje Saeco.

Proto se rozhodl zaútočit sám. "Bettini po mně šel, ale já jsem vsadil na jednu kartu. Dva kilometry před cílem jsem si řekl, že to zkusím, protože jsem se cítil dobře," vracel se k závodu Astarloa, který si v aktuálním žebříčku UCI polepšil o 25 míst na 18. příčku. "Oscar Freire  mi ke konci závodu dobře poradil. Říkal, ať zkusím Bettiniho utrhnout, protože on bude čekat na spurt. Když jsem projel poslední zatáčku do cílové rovinky, už jsem věděl, že mám zlato."

Zlato převyšuje všechny peníze

Dva Španělé na prvních dvou místech při MS skončili naposledy v Kolumbii 1995. Olano vyhrál a Indurain bral stříbro. Teď to zopakovali Astarloa s Valverdem. "Je to něco neuvěřitelného," jásal Astarloa, specialista na jednorázové závody. Letos vyhrál mj. Valónský šíp.

"Pro závodníka jako jsem já, je úspěch na mistrovství světa absolutním vrcholem. To je něco jako pro etapového jezdce vítězství na Tour de France." Astarloa si díky titulu mistra světa finančně hodně polepší. Jeho smlouva se zvedne minimálně dvojnásobně, navíc získá spoustu peněz na startovném v příští sezóně. K tomu lukrativní osobní sponzorské smlouvy. "Ale zlato ze šampionátu převyšuje všechny peníze," dodal španělský šampión.

Reklama