Hlavní obsah

Štybar: Odešla legenda, průkopník a Pan cyklokrosař Šimůnek

PRAHA

Bylo mu osmačtyřicet a poslední dobou měl velké zdravotní problémy. Srdce jednoho z nejlepších cyklokrosařů historie, čtyřnásobného mistra světa Radomíra Šimůnka, dotlouklo v úterý ve čtyři hodiny ráno. V posteli doma v Kamenici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cyklokrosař Zdeněk Štybar na tiskové konferenci před MS v Táboře.

Článek

„Odešla legenda,“ glosoval to úřadující mistr světa Zdeněk Štybar. „V Belgii byl pořád za hvězdu. Když jsem tam přišel a řeklo se Česko, všem se jako první vybavilo jméno Šimůnek. Pan Šimůnek, říkali, obrovská celebrita. On byl velkým průkopníkem, v Belgii nám udělal dobré jméno právě on. A já možná kvůli němu skočil do krosu. Táta ho vždycky obdivoval a chtěl mít z kluka taky cyklokrosaře,“ prozradil Štybar, který se Šimůnekm starším jel ještě mistrovství republiky v Hlinsku. „Já tam byl prvním rokem jako junior, pro něj to byl jeden z posledních závodů,“ zalovil v paměti.

Šimůnek senior měl v poslední době podlomené zdraví. Byl za tím i démon alkoholu, který kolem něj často obcházel. Ale začal s ním statečně bojovat. Bohužel, těch problémů ale bylo víc. Naposledy se v Kolíně podrobil operaci kýly. V pondělí ho pustili domů. Ještě se měl do nemocnice vrátit na vyndání stehů. Místo toho ho v pondělí v pravé poledne půjdou nejbližší vyprovodit do strašnického krematoria na jeho poslední cestu...

Radomír Šimůnek mladší (vlevo) se svým otcemfoto: Právo/PRÁVO/Jan Krůta

Když skončil se závoděním, vychoval cyklistu ze syna. „Nikdy jsem ho do toho nenutil, Radek si cyklokros vybral sám,“ opakoval mnohokrát. Poslední dobou se kolem jeho závodění neustále točil. „Jsem jeho trenér, mechanik, masér i řidič,“ vykládal táta Šimůnek s oblibou.

„I když jsem v Belgii sám, denně spolu všechno konzultujeme přes telefon. Je to můj velký rádce. Závodil dvacet let, byl nejlepší na světě a má veliké zkušenosti. Jako závodník byl profesor, který měl vždy všechno promyšlené do detailu. Hodně mi toho dává, každá jeho rada je dobrá,“ líčil Šimůnek junior v rozhovoru pro Právo letos v lednu. Od dnešního dne už se spojení Šimůnek senior ani junior v cyklokrosu používat nemusí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články