Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková na letošní cyklistické MS nepojede

Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sábliková nebude startovat na letošním světovém šampionátu v silniční cyklistice. Na červnovém mistrovství republiky získala Sáblíková tři zlaté medaile, o startu na světovém šampionátu v Austrálii uvažoval hlavně její trenér Petr Novák, ale nakonec se společně rozhodli, že rychlobruslařka letos mezi světovou cyklistickou elitou startovat nebude. Sáblíková to uvedla na svých webových stránkách.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martina Sáblíková během cyklistického MMCŘ v časovce.

Článek

Podle Nováka nakonec převážilo to, že start v Austrálii s sebou nese víc komplikací než užitku. "Rozhodnutí, zda zkusit start na šampionátu poprvé už letos, bylo komplikované hlavně z důvodu místa jeho konání," řekl trenér.

"Časovka i závod se společným startem se jedou na tratích, jejichž kopcovitý profil se nám zamlouvá. Jenže rozhodování, zda do Austrálie s koly odletět, nebo ne, nešlo protahovat donekonečna. A tak jsem jednoduše selsky spočítal pro a proti, a z toho vyšlo, že šampionát neabsolvujeme," dodal Novák.

S Londýnem ale počítá

Toto rozhodnutí ale neznamená, že by Sáblíková rezignovala na možnost ucházet se o start na olympijských hrách 2012 v Londýně. Kvalifikační závody cyklistek pro londýnské hry začnou až příští rok, kdy se mistrovství světa bude konat v podstatně bližším Dánsku.

Sáblíková na letošním republikovém šampionátu v Holíči a Kyjově vyhrála individuální časovku, časovku dvojic s Martinou Růžičkovou a nakonec překvapivě, ale zcela suverénně, i závod s hromadným startem.

Pro start na MS podle Nováka hovořila její rostoucí cyklistická forma, proti naopak dlouhá cesta do dějiště šampionátu s 26 hodinami letu a navíc osmihodinový časový posun. V potaz kouč vzal i skutečnost, že v Austrálii se jezdí vlevo a vedle aklimatizace by Sáblíkovou čekaly značné komplikace s tréninky.

Na šampionát nejede ani Kreuziger

Nejlepší český cyklista Kreuziger pojede do 19. září španělskou Vueltu. "Z profesionálního hlediska jsem se proto rozhodl, že do Austrálie nepojedu, protože na start světového šampionátu je nutné jít dobře připraven. A to bych vzhledem k aklimatizaci nezvládl," řekl ve čtvrtek Kreuziger.

Nejlepší český cyklista Roman Kreuziger.foto: Reuters/Christian Hartmann

Šéf silniční komise svazu Jozef Regec obdržel také e-mail od Raboně, jenž se z MS rovněž omluvil. "Jejich rozhodnutí akceptujeme. Uvědomujeme si komplikaci startu v takovém pozdním termínu a navíc až v Austrálii," uvedl Regec.

Nominaci by mělo vedení svazu schválit v závěru srpna. V úvahu přicházejí Leopold König, který má nejvíce bodů z dalších českých jezdců v žebříčku UCI, dále mistr republiky Petr Benčík a pro časovku jezdců do 23 let Jakub Novák.

Reklama