Hlavní obsah

Kreuziger: V Astaně vědí, že nejsem Contador, ale věří mi

Jan KrůtaSport.czPrávo

Po pěti letech změní český cyklista Roman Kreuziger stáj. Z italského Liquigasu odchází do kazašského gigantu Astana, v jejichž barvách vyhrál Španěl Alberto Contador Tour de France. Dvouletý kontrakt podepíše v úterý odpoledne. "Jsem opravdu rád, že došlo k dohodě a můžu se teď s klidnou hlavou chystat na závěr sezóny," oddechl si Kreuziger v rozhovoru pro Právo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger po pěti letech mění dres.

Článek

Co pro vás změna dresu znamená?

Novou motivaci, nové lidi. Jsem opravdu rád, že došlo k dohodě a můžu se teď s klidnou hlavou chystat na závěr sezóny. Zároveň jsem tím ukončil všemožné spekulace o zaručeném odchodu do Lotta nebo týmu RadioShack. Mám jistotu, kde budu jezdit další dva roky a jsem za to moc rád.

Byla jednání složitá?

Potkali jsme se v úterý a nechali jsme si pár dní na rozhodnutí. Naše představy se trošku lišily, ale v pátek mi volal Vinokurov (kazašský cyklista Astany, který do chodu stáje výrazně zasahuje - pozn. autora) a říkal, že mají velký zájem. Smlouva v pondělí dorazila k právníkovi, podpis už je jen formalitou.

Licitovali jste s vaším manažerem Lombardim hodně o penězích?

To ne, spíš tam byl problém, že Liquigas na mě měl ještě na rok opci a samozřejmě za to uvolnění něco chtěl. Ve finále došlo k dohodě. Mně šlo hlavně o závodní program, výkonnostní růst. Jsem třeba nadšený, že tam budu mít Vinokurova. Bude závodit ještě rok a je to hrozně příjemný člověk a výborný závodník. Těším se i na setkání se sportovním ředitelem Martinellim, který bydlí v Itálii asi padesát kilometrů ode mě.

Našla ve vás Astana náhradu za Contadora, který odešel do Saxo Banku?

Ono je složité zrovna po Contadorovi někoho najít... Vědí, že nejsem Contador, ale hodně o mě stáli a věří mi. Byli do toho, aby mě získali, hodně zapálení a já cítil opravdu velký zájem.

Už víte, jak bude vypadat tým Astany v příštím roce?

Contador si s sebou sice odvedl pár Španělů, ale lidi jako Tiralongo nebo Grivko, kteří pro něj na Tour skvěle pracovali, zůstanou. Navíc tam jde z Liquigasu i Kiserlovski a už tam jsou Gasparotto a Štangelj, kteří se mnou v minulosti taky byli v jednom týmu.

Reklama

Související témata: