Hlavní obsah

Češi jsou na místě. V Kanadě začíná mistrovství světa horských kol

PRAHA

Na Americkém kontinentu se již nachází drtivá většina českých reprezentantů, kteří budou hájit české barvy na 21. mistrovství světa horských kol v kanadském Mont St. Anne.

Foto: Sport.cz

Český biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

Různými linkami se v pondělí, úterý a v pátek dopravila část reprezentační výpravy z Prahy do Montrealu. Někteří totiž ještě musí zvládnout finále světového poháru v americkém Windhamu, který je od Mont St. Anne vzdálen 700 kilometrů. Jako poslední do dějiště šampionátu přicestují juniorští reprezentani ve sjezdu, trialisté a juniorka Karolína Kalašová, ti přiletí až v pondělí 30. srpna.

Šampionát odstartuje v úterý slavnostním zahájením, první medaile se budou rozdávat ve středu.  Jedenadvacítka reprezentantů plus dva trialisté letos znovu nasadí bikery téměř do všech kategorií, česká jména budou chybět jen ve startovních listinách žen XCO U23 a DH juniorek.

Výprava bude bydlet velmi blízko střediska Mont St. Anne. "Budeme všichni pohromadě, jen Katka Nash a Tereza Huříková budou bydlet se svými týmy," prozradil Jan Slavíček, trenér reprezentace horských kol, sekce cross country.

Lyžařské centrum nedaleko hlavního města provincie Quebec je každoročně zařazováno do kalendáře světového poháru a navíc je po americkém Vailu teprve druhým místem, kam se světový šampionát vrací. Poprvé se tam mistrovské dresy rozdávaly v roce 1998.

Cyklokrosařka Kateřina Hanušová-Nash.foto: Právo/Jan Handrejch

Vloni se z Canberry vracela česká reprezentační skupina s jedním bronzem, což bylo považováno za neúspěch. Výsledky v letošním světovém poháru jsou velmi optimistické, a tak můžeme být proroky bohatší sbírky cenných kovů. Výprava má šanci přivézt až deset medailí!

To je samozřejmě ten nejideálnější případ, ale reálná šance opravdu existuje. Ve fourcrossu totiž patří čeští bikeři k absolutní světové špičce a mohou posbírat až pět medailí. A olympijské cross country má letos již českého mistra Evropy Kulhavého a do Kanady přiváží nejsilnější štafetu historie.

Medailové naděje určitě jsou

„Pokud by se nám podařilo vše, na co bychom sáhli, můžeme uvažovat až o pěti medailích,“ říká ke cros country skupině Jan Slavíček. Kde vidí největší šance? Především ve štafetě. Ta bude ještě silnější než ta, která na evropském šampionátu vybojovala bronz. Tentokrát třiadvacítkáře Cinka a juniora Paprstku doplní Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nash.

Tato jména potom patří mezi favority i ve svých jednotlivých disciplínách. Jaroslav Kulhavý je v absolutní světové špičce a to potvrzuje i Slavíček:  „Jarda má letos skvělou sezónu a vyrovnanou výkonnost a myslím si, že jestli se dobře vyspí, může mistrovský závod klidně i vyhrát. Nebo ale také může skončit desátý. V té špičce rozhodují závody maličkosti. Rozhodně si ale myslím, že by měl dojet do pátého místa,“ říká reprezentační kouč.

Reálnou šanci jet na mistrovství světa o medaili má i jediná česká zástupkyně v závodě žen Kateřina Nash. „S ní je to podobné jako s Jardou. I ona letos ve světovém poháru ukázala, že patří do světové špičky a může jet o medaili. Minulý rok navíc na této trati vybojovala bronzovou medaili, i když startovala ze zadních řad.“ vysvětluje Slavíček

Medailové šance Slavíček vkládá také do svého svěřence Tomáše Paprstky. Cyklokrosový mistr světa z Tábora vloni coby "prvoročák" příjemně překvapil devátým místem. Letos na velkou medaili z bikového závodu zatím čeká. Tomáš určitě patří k adeptům na medaile. Před šampionátem absolvoval soustředení v Krkonoších a myslím si, že je ve velmi slušné formě. Navíc závěry sezóny mu jdou a ve Mont Sainte Anne pro něj bude hrát i technicky náročná trať.“

Reprezentace MS 2010 - Mont St. Anne - Kanada
Cross Country
Elita muži: Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl, Matouš Ulman
Elita ženy: Kateřina Nash, Tereza Huříková
U23 muži: Ondřej Cink, Tomáš Pešek
Junioři: Tomáš Paprstka, Roman Polnický
Juniorky: Karolína Kalašová
Štafeta: Nash, Paprstka, Cink, Kulhavý
Downhill
Junioři: Petr Třešňák, Marek Petelík
Elita muži: Matěj Charvát
Fourcross:
Ženy: Jana Horáková, Romana Labounková
Muži: Michal Prokop, Tomáš Slavík, Michal Maroši, Kamil Tatarkovič, Jakub Říha, Petr Mühlhans
Trial:
Muži: Roman Chvojka, Vlastimil Čiháček

Reklama