Hlavní obsah

Belgičan Gilbert je díky etapovému prvenství novým lídrem Vuelty

MÁLAGA

Třetí etapu Vuelty vyhrál Belgičan Philippe Gilbert a oblékne se do červeného trikotu pro lídra průběžné klasifikace. Jediný český účastník třítýdenního závodu Roman Kreuziger z Liquigasu v pondělí dojel osmadvacátý s půlminutovou ztrátou.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Belgický cyklista Philippe Gilbert oslavuje triumf ve třetí etapě Vuelty, který jej posunul do čela průběžného pořadí.

Článek

Peloton absolvoval dvě vrchařské prémie první kategorie na Puerto de León. To vyprovokovalo cyklisty k únikům, ten poslední však vzal za své zhruba kilometr před cílem v Málaze. Na rozdíl od pondělního dojezdu byl však závěr v ulicích přímořského města do kopce, což nahrálo silným specialistům na jednorázové klasiky.

Z čela se proto odpoutal osmadvacetiletý Gilbert z týmu Omega Pharma-Lotto. Jeho tempu stačil jen domácí Joaquín Rodriguez, ale třísekundovou ztrátu už v závěrečných metrech nesmazal. Roztažené pole ostatních jezdců dovedl na třetím místě Španěl Igor Anton.

Vítěz řady jednorázových závodů Gilbert se z prvenství na elitním etapovém podniku radoval poprvé loni, kdy vyhrál 20. etapu Gira. V průběžném pořadí má nyní náskok 14 sekund před Rodriguezem. Kreuziger je třináctý s mankem 43 sekund.

Vuelta - 3. etapa: Marbella - Málaga (157,3 km)
1. Gilbert (Belg.) 4:06:12, 2. Rodriguez -3, 3. Anton (oba Šp.) -13, 4. Nibali (It.), 5. Bole (Slovin.), 6. Roche (Ir.) všichni -15, 7. Meňšov (Rus.) -18, 8. Mosquera, 9. Arroyo (oba Šp.), 10. Vichot (Fr.) všichni -19, ...28. Kreuziger (ČR) -30.
Průběžné pořadí: 1. Gilbert 8:55:56, 2. Rodriguez -14, 3. Sivcov (Běl.) -22, 4. Van Garderen (USA) -26, 5. Nibali, 6. P. Velits (SR) oba -28, 7. Anton, 8. Tondo (Šp.) oba -35, 9. F. Schleck (Luc.) -36, 10. Florencio (Šp.) -41, ...13. Kreuziger -43.

Reklama