Hlavní obsah

Dvojnásobný vítěz Tour de France Fignon podlehl v 50 letech rakovině

Dvojnásobný vítěz cyklistické Tour de France Laurent Fignon v úterý podlehl rakovině slinivky břišní. Francouzský šampion nejslavnějšího světového závodu z let 1983 a 1984 oslavil 12. srpna padesátiny.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Laurent Fignon (vlevo) po boku Grega LeMonda při Tour de France.

Článek

Pařížský rodák Fignon oznámil, že trpí rakovinou, loni v červnu. V té době zároveň vydal autobiografii s názvem "Byli jsme mladí a bezstarostní", v níž otevřeně přiznal, že si během kariéry pomáhal zakázanými prostředky. Po nástupu krevního dopingu EPO v 90. letech však jeho užití odmítal.

Navzdory smrtelnému onemocnění pracoval ještě letos na Tour jako konzultant televize France 2, která dnes o jeho úmrtí informovala. "Byl to velký šampion, v kterém se skloubil talent s železnou vůlí. Byl to také velmi inteligentní muž," vzdal mu hold šéf francouzské cyklistiky David Lappartient.

O jeho zhoršujícím se stavu věděl i sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong, jenž mu ještě v pondělí vzkazoval přes sociální síť Twitter: "Do toho, Laurente!"

Fignon, jenž závodil v dioptrických brýlích, jezdil v profesionálním pelotonu v letech 1982-1993. Vedle dvou triumfů na "Staré dámě" vyhrál v roce 1989 Giro d'Italia a několik klasik, například dvakrát slavný závod Milán-San Remo.

Pět let po svém druhém triumfu na Tour de France útočil na hattrick, ale prohrál o osm sekund s Američanem Gregem LeMondem, což je nejtěsnější rozdíl mezi nejlepšími dvěma jezdci v historii tohoto závodu.

Reklama