Hlavní obsah

Čtvrtou etapu Vuelty vyhrál Antón, v červeném dál pojede Gilbert

Čtvrtou etapu Vuelty vyhrál Španěl Igor Antón z Euskaltelu a posunul se celkově na druhé místo za Belgičana Philippa Gilberta, jenž kraloval v pondělí. Český cyklista Roman Kreuziger ztratil v závěrečném stoupání téměř tři minuty, obsadil 42. příčku a celkově si pohoršil na 37. pozici.

Článek

Cyklisty dnes čekalo 184 kilometrů z přímořské Málagy přes čtyři nepříjemná stoupání až do Valdepeňas de Jaén. Několik kilometrů před cílem se utvořila zhruba dvacetičlenná skupina favoritů, kde Kreuziger pomáhal ve stoupání lídrovi svého týmu Vincenzu Nibalimu.

"Sjezd mi ale vůbec nevyšel podle představ. Asi se mi v hlavě udělal nějaký blok a nechtěl jsem tolik riskovat jako na Tour, kde jsem ve sjezdech většinou získával. Jenže jsem tam třikrát spadl a dneska se mi to nějak vybavilo. Ale jak jsem ztratil v tom sjezdu, už jsem se na to vykašlal a jel jsem úplně v klidu," vysvětlil Kreuziger na svých stránkách.

Zhruba 700 metrů před cílem čekal na peloton v úzkých uličkách ještě náročnější kopec se stoupáním až 27 procent. V něm se utrhl Antón a dojel si po čtyřech letech pro druhé vítězství na Vueltě.

"Vzpomněl jsem si na chybu ve finiši Valonského šípu, kdy jsem nastoupil příliš brzy. Poučil jsem se a nezpanikařil. Bál jsem se jen, že mě v závěru předjede Nibali," líčil své pocity Antón. "Vyhrál jsem etapu, to byl můj cíl. Teď bych chtěl vyhrát nějaký menší etapový závod. Musím se zlepšovat postupně," dodal.

Za Antónem se v cíli objevil Nibali z Liquigasu, třetí místo pro sebe získal Slovák Peter Velits. Podobné je i průběžné pořadí třítýdenního závodu, jen v čele zůstal Gilbert.

Ve středu čeká cyklisty mírný profil etapy z Guadixu do Lorky, který by měl svědčit sprinterům.

Vuelta - 4. etapa: Málaga - Valdepeňas de Jaén (183,8 km):
1. Antón (Šp.) 5:00:29, 2. Nibali (It.), 3. P. Velits (SR), 4. Rodriguez (Šp.) všichni -1, 5. Gilbert (Belg.) -5, 6. Van Garderen (USA) -8, 7. Mosquera (Šp.), 8. Roche (Ir.), 9. Plaza (Šp.) všichni -12, 10. Uran (Kol.) -19, ...42. Kreuziger (ČR) -2:48.
Průběžné pořadí: 1. Gilbert 13:56:30, 2. Antón, 3. Rodriguez oba -10, 4. Nibali -12, 5. P. Velits -16, 6. Van Garderen -29, 7. Tondo (Šp.) -49, 8. F. Schleck (Luc.) -50, 9. Plaza -54, 10. Mosquera -55, ...37. Kreuziger -3:26.

Reklama