Hlavní obsah

Petacchi oslavil jubilejní dvacáté vítězství na Vueltě

ORIHUELA

Slavný italský spurtér Alessandro Petacchi se dnes v sedmé etapě dočkal jubilejního dvacátého vítězství na Vueltě a celkově 47. v kariéře na velkých třítýdenních závodech. Červený trikot lídra uhájil už pátý den Belgičan Philippe Gilbert, jenž má desetisekundový náskok před španělskou dvojicí Igor Antón, Joaquim Rodríguez.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Alessandro Petacchi slaví triumf v sedmé etapě Vuelty.

Článek

Šestatřicetiletý Petacchi se prosadil v dlouhém spurtu v závěru 187 km dlouhé etapy z Murcíe do města Orihuela. Jízdou podél bariéry prakticky znemožnil útok svému rivalovi Marku Cavendishovi. O devět let mladší Brit tak letos potřetí ve Španělsku obsadil místo na pomyslných stupních vítězů, ale výhry se opět nedočkal.

Vítěz bodovací soutěže z letošní Tour de France Petacchi startuje na Vueltě přesto, že ho doma v Itálii vyšetřují kvůli dopingu. Hrozí mu tak, že v případě zahájení disciplinárního řízení závod ani nedokončí.

"Za posledních 25 dnů jsem strávil víc času s právníky než se svou rodinou. Byla to hrozné období. Takže jsem rád za tohle vítězství, které jsem opravdu potřeboval," uvedl Petacchi.

Český cyklista Roman Krueziger, jenž na Vueltě nejede na celkové umístění, dnes dojel po dvou defektech na 147. pozici se ztrátou 62 sekund na hlavní pole.

"Dvakrát jsem nepíchl snad nikdy. Jednou naposledy letos zkraje sezony na Sardinii. Naštěstí to dnes bylo asi 70 kilometrů před cílem, kdy se ještě nejel takový doraz. Poprvé na mě počkal Santaromita, podruhé jsem si to dojel sám," uvedl na svém webu Kreuziger, který se v závěru rovinaté etapy úmyslně nesnažil držet hlavního pole. "Poslední dva kilometry nemělo cenu se trápit. Nibali byl v pohodě v balíku a já se snažil aspoň trochu našetřit síly na víkendové náročné etapy," dodal Čech, který v průběžném pořadí klesl na 45. pozici.

V sobotu čeká na jezdce první opravdová horská etapa z Villeny do Xorret del Catí, během níž budou muset překonat pět průsmyků. "Záleží na tom, jak se pojede. Na konci je těžký kopec, který se jel i vloni. Je to taková tříkilometrová stěna, hodně úzká, chce to tam najet vpředu. Věřím, že tam Nibaliho dovezeme a dobře to dopadne," uvedl Kreuziger, jenž chce týmovému kolegovi Vicenzu Nibalimu pomoci k vítězství.

Vuelta - 7. etapa: Murcía - Orihuela (187,1 km)
1. Petacchi (It.) 4:36:12, 2. Cavendish (Brit.), 3. J. Haedo (Arg.), 4. Stauff (Něm.), 5. Farrar (USA), 6. Galimzjanov (Rus.), 7. Förster (Něm.), 8. Hinault (Fr.), 9. Bennati (It.), 10. Weylandt (Belg.) všichni stejný čas, ...147. Kreuziger (ČR) -1:02.
Průběžné pořadí
1. Gilbert 27:12:38, 2. Antón, 3. Rodríguez (oba Šp.) oba -10, 4. Nibali (It.) -12, 5. P. Velits (SR) -16, 6. Van Garderen (USA) -29, 7. F. Schleck (Luc.) -50, 8. Plaza -54, 9. Mosquera (oba Šp.) -55, 10. Roche (Ir.) -58, ...45. Kreuziger -6:37.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články