Hlavní obsah

Biker Kulhavý korunoval supersezónu stříbrem z MS

MONT-SAINTE-ANNE

Český biker Jaroslav Kulhavý se stal v kanadském Mont-Sainte-Anne vicemistrem světa v cross country. V sobotním závodu nestačil pouze na Španěla Josého Antonia Hermidu, na kterého ztratil 29 vteřin. Pro bronz si dojel Burry Stander z Jihoafrické republiky.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Jaroslav Kulhavý oslavuje zisk stříbrné medaile na mistrovství světa v kanadském Mount-Sainte-Anne.

Článek

Pětadvacetiletý Kulhavý v Kanadě potvrdil roli jednoho ze spolufavoritů. Na šampionát přijel posílen vítězstvím v posledním závodě Světového poháru, což se mu povedlo jako prvnímu českému jezdci v historii, a v konečném pořadí seriálu obsadil třetí místo.

Úřadující mistr Evropy Kulhavý se od začátku závodu pohyboval na prvních dvou místech, pouze v předposledním, čtvrtém kole se propadl na třetí příčku. V závěru dokázal český reprezentant předjet Standera a dojel si pro stříbro. V Kanadě tak získal dva cenné kovy, když štafetě pomohl k bronzu.

"Dneska to bylo hodně těžký, neměl jsem už sílu Hermidu dojet. Minulej tejden ve Windhamu jsem si taky pěkně hrábnul a možná mi to dneska chybělo. Je to super zakončení sezóny, asi to tady trochu oslavíme, čeká mě už jen pár domácích závodů," řekl Kulhavý pro web mtbs.cz.

Nashová až šestnáctá

V závodě žen se naopak nedařilo Kulhavého spolujezdkyni ze štafety Kateřině Nashové, která obsadila šestnácté místo a nepotvrdila svou příslušnost k nejužší špičce. Své premiérové světové zlato získala Polka Maja Wloszczowská.

Dvaatřicetiletá Nashová, jež letos ve Světovém poháru dojela jednou třetí a dvakrát pátá, ztrácela už od úvodu a nakonec za vítězkou zaostala rovných sedm minut. Druhá česká bikerka Tereza Huříková skončila s dvěma koly ztráty 57. z šedesáti klasifikovaných závodnic.

Stříbrná olympijská medailistka z Pekingu Wloszczowská si dojela pro vítězství s pohodlným náskokem 48 sekund před úřadující šampionkou Irinou Kalentěvovou z Ruska. Další čtyři sekundy zpět byla Američanka Willow Koerberová.

MS horských kol v Mont-Sainte-Anne (Kanada)
Cross country:
Muži (33 km): 1. Hermida (Šp.) 1:52:26, 2. Kulhavý (ČR) -29, 3. Stander (JAR) -1:10, 4. Schurter (Švýc.) -2:03, 5. Absalon (Fr.) -2:23, 6. Coloma (Šp.) -2:43, ...23. Škarnitzl -8:45, 52. Ulman (oba ČR) -1 kolo.
Ženy (26 km): 1. Wloszczowská (Pol.) 1:48:21, 2. Kalentěvová (Rus.) -48, 3. Koerberová (USA) -52, 4. Pendrelová (Kan.) -54, 5. Oslová (Rak.) -2:00, 6. Irmigerová (USA) -2:03, ...16. Nashová -7:00, 57. Huříková (obě ČR) -2 kola.

Reklama