Hlavní obsah

Počítačový expert Nibali se dočkal

MADRID

Před lety opustil Vincenzo Nibali rodnou Sicílii a přestěhoval se do Toskánska, aby naplnil sen stát se profesionálním cyklistou. A vyplatilo se. „Teď už jsem možná trošku členem nějaké elity,“ usmíval se italský vítěz Vuelty.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Vítěz Vuelty Vincenzo Nibali

Článek

Je mu pětadvacet a říká se mu Žralok. „Když jede na doraz, pořád ukazuje zuby. Tak proto,“ vysvětluje český parťák Nibaliho Roman Kreuziger.

Oba jsou velcí kamarádi, mají k sobě blízko. Nibali se za ním třeba z ničeho nic zastavil v jeho italském domově u Lago di Garda, když se chystal na Tour. „Zavolal, že jede kolem. Byli jsme na večeři. On měl pauzu po Giru, tak se mohl nacpat, a já si dal jen salát,“ vzpomíná Kreuziger.

Chvíli poté, kdy Nibali projel v Madridu cílem poslední etapy Vuelty v červeném dresu lídra, skočili si kolem krku. A po večeři s vedením týmu vyrazili slavit do města. „Pěkně jsme si to užili. Vždyť z devíti lidí, kteří Vueltu jeli, nás pět odchází po sezóně jinam. A každý se chtěl rozloučit v co nejlepším světle. Makali jsme a tohle byla ta nejlepší odměna. Byli jsme fantastická parta,“ říká český jezdec. „Spíš jedna rodina, ne tým,“ přidává Nibali. Kreuziger ho charakterizuje jako fajn kluka, který se hodně změnil. „Hlavně tím, že ho ze Sicílie přestěhovali. Ti jižani jsou přece jen jiní, takoví sví, ale on je v pohodě,“ líčí Kreuziger.

Jaký je vítěz Vuelty v soukromí? Momentálně nezadaný, miluje auta. „A taky je machr na počítače. Když jsme na závodech a někdo má třeba problémy s připojením, on to vždycky dá dohromady,“ prozrazuje český reprezentant mířící do týmu Astana. Zatímco pro něj Vueltou skončila sezóna a do konce října bude v Itálii už jen trénovat, Nibali má ještě jiné plány.

Už dnes odlétá s italskou reprezentací na mistrovství světa do Austrálie, kde pojede 3. října silniční závod. „Už takhle mám neuvěřitelnou sezónu, ale třeba se ještě něco povede. Bude to moje první mistrovství světa a nechám tam všechno. Trenér Paolo Bettini mě dokonale zná a splním vše, co bude chtít. Sice není moc času na regeneraci, ale budu v pohodě,“ slíbil šampión.

Reklama

Související témata: