Hlavní obsah

Štybar: Začít sezónu doma byl boj, ale vyhrál jsem

Sponzoři ho přemlouvali, aby novou sezónu začal závodem v belgickém Neerpeltu, Zdeněk Štybar si však prosadil svou. Čerstvého mistra světa tak jako první v duhovém dresu uvidí cyklokrosoví fanoušci, kteří dorazí v sobotu kolem trati ve Stříbře. "Jsem moc rád, že začnu v duhovém dresu doma, stanovil jsem si to jako prioritu," říká Štybar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar začne sezónu závodem ve Stříbře.

Článek

V sobotu odstartujete doma ve Stříbře novou cyklokrosařskou sezónu. Jak bude těžké vše obhájit?

Hrozně moc, protože jsem toho tu minulou sezónu víc vyhrát prakticky nemohl. Ale beru to jako výzvu, rozhodně se mi kolena neklepou. Mám motivaci ukázat se, když budu vozit ten duhový dres mistra světa.

Poprvé ho ukážete v sobotu doma ve Stříbře. Bylo těžké si pro člena belgické stáje prosadit začátek sezóny v Česku?

Docela dost. Ještě ve středu jsem byl v nizozemském Zonhovenu na prezentaci nového ročníku Superprestige a všichni sponzoři mě tam lámali, že bych měl jet v neděli v Belgii v Neerpeltu. Je to první těžký závod sezóny, který vysílá živě televize. A já mám ve smlouvě klauzuli, že televizní závody musím absolvovat. Navíc to sponzorují partneři naší stáje, nabízeli mi plné startovné. Těžko dokázali pochopit, že ve Stříbře a v Lounech jedu úplně zadarmo. Byl to boj, ale vyhrál jsem ho. Nebylo možné jet v sobotu ve Stříbře a druhý den v Belgii, dva závody během prvního víkendu by byla šílenost.

Hrálo velkou roli, že pojedete v Čechách?

Řeknu to takhle: kdyby to nebylo ve Stříbře a neorganizoval to taťka s mými fanoušky, tak bych od vedení mého týmu vůbec tu vstupenku sem nedostal. Jsem moc rád, že začnu v duhovém dresu doma, stanovil jsem si to jako prioritu. Může to být poprvé a naposled, budu se snažit si ten závod co nejvíc užít.

Startujete doma a každý od vás očekává jen vítězství. Berete to jako samozřejmost?

Možná to tak vidí fanoušci, ale je třeba si uvědomit, že jsem měl kromě trénování v posledních dnech i spoustu dalších aktivit, což mi sebralo spoustu energie. První dva závody proto beru spíš jako přípravu a rád bych si v nich aspoň trochu odpověděl na otázku, jak jsem na tom.

Je pravda, že moc nechybělo a ve Stříbře se představili také Nys s Wellensem?

Ve středu jsem se dozvěděl, že Nysovi nebyli schopni dát startovné na závod v Holandsku, tak jsem mu řekl, že tady ho zaplatíme. Hodně nad tím váhal. Přemlouval jsem i Barta, který mi to odřekl až pozdě večer. Oba by rádi přijeli, ale problém byl v tom, že v neděli musí jet v Belgii. Bylo by to náročné.

Čekáte, že budete v této sezóně pod daleko větším tlakem?

Záleží, jak moc si ho budu připouštět. Snažím se na to nemyslet. Všichni budou čekat, jaké budu mít hned v úvodu výsledky. Ale to, že jsem úřadující mistr světa, ještě neznamená, že automaticky budu i teď vévodit všem závodům. Sám jsem zvědav, jak mi to půjde. V tréninku se můžete cítit dobře, ale měřítkem je teprve samotný závod s absolutní špičkou.

A v ní ze začátku bude chybět Belgičan Albert…

Má něco s kolenem. Mluvil jsem s ním ve středu. Někdy minulý týden upadl na tréninku, pak byl nemocný, a když v úterý znovu sedl na kolo, koleno mu oteklo. Byl u doktora, musí odpočívat. Vrátit by se měl asi za měsíc. Říkal, že by to chtěl zvládnout na Světový pohár do Plzně. Mě osobně mrzí, že Albert přijde o úvodní závody všech seriálů. I kdybych některý z nich vyhrál, budu vědět, že tam jeden velký konkurent chybí.

Jak je na tom váš další velký rival Sven Nys?

Vyhrál první závod v ErpeMere, ale sám říkal, že do špičkové formy má ještě daleko.

Můžete prozradit, zda si v nové sezóně finančně jako mistr světa polepšíte?

Startovné domlouvá šéf mého týmu Hans van Kasteren a můžu prozradit jen to, že s Albertem a Nysem budeme brát úplně stejně.

Není to trošku nefér?

Jsem s podmínkami maximálně spokojen a myslím, že je to spravedlivé. Albert v minulé sezóně vyhrál nejvíc závodů ze všech a Nys je ikona, nejslavnější cyklokrosař Belgie všech dob.

Žije už zase Belgie naplno cyklokrosem?

Jasně, v médiích se mu zase věnuje mnohem větší pozornost. Ve středu jsem třeba poslouchal v autě rádio a řešili tam celý den jen dvě věci: koncert U2 v Bruselu a zranění Nielse Alberta. Nic jiného…

Se stávajícím týmem máte kontrakt do konce února. Už máte vyřešeno, zda zůstanete?

Původně jsem si myslel, že už to dávno bude hotové. Řešil jsem to sám, ale jednání se protahovala a pořád do toho vstupovaly nové skutečnosti. Proto jsem před měsícem podepsal smlouvu s manažerem, který se o všechno stará. Definitivně by mělo být jasno do 10. října.

Reklama