Hlavní obsah

Norský cyklista Hushovd se stal mistrem světa v silničním závodu

GEELONG

Nor Thor Hushovd se stal v australském Geelongu poprvé mistrem světa v silniční cyklistice. Po 262,7 kilometru zdolal ve spurtu Dána Mattiho Breschela a domácího Allana Davise. Česká dvojice Petr Benčík a Leopold König dojela v hlavním poli.

Foto: Brandon Malone , Reuters

Nor Thor Hushovd slaví, právě se stal mistrem světa v silniční cyklistice.

Článek

"Je to splněný sen, nemám slov, je to úžasné," rozplýval se Hushovd po největším vítězství kariéry. "Teď si budu užívat duhový trikot každý den. Dostal jsem tuhle šanci a možná už se to nikdy nebude opakovat," dodal urostlý Nor.

Hned krátce po startu ujela pětice Kvačuk (Ukr.), Saíd Alammúrj (Mar.), Brammeier (Ir.), Martínez (Kol.), Rodriguez (Ven.) a za nimi samostatně jel ještě Srb Hasanovič. Po osmdesáti kilometrech, kdy závodníci vjeli na okruh, který poté absolvovali jedenáctkrát, měli před pelotonem náskok 23:23 a hrozilo, že jej dojedou o celé kolo.

Teprve poté jezdci favorizovaných států zrychlili a 85 kilometrů před cílem dojeli Hasanoviče a Alammúrje, který tempu skupiny nestačil. Krátce předtím se hlavní pole rozdělilo, když se z něj odpoutalo 32 jezdců, ale mezi nimi čeští zástupci chyběli. "Benčík, který jel svůj nejlepší světový šampionát, měl krátce předtím defekt zadního kola. Jinak se do té doby držel neustále v popředí a Königovi chybělo snad pět metrů," řekl ČTK šéf české výpravy v Austrálii René Andrle.

Padesát kilometrů před cílem již byl v čele sám Kvačuk, ale před skupinou pronásledovatelů měl k dobru pouze čtyři minuty, které se zakrátko rozplynuly. V tu chvíli zaútočil Ital Nibali, k němuž se přidali Dán Sörensen, Perez z Kolumbie, další Ital Visconti a Nizozemec Moerenhout. O půlminutový náskok ale rychle přišli. Neuspěl ani Belgičan Gilbert, který se vydal k sólovému úniku 13 km před cílem.

I jeho skupina pohltila a ke slovu přišel závěrečný spurt. Ten rozjel 600 metrů před cílem Terpstra z Nizozemska, ale rychlejší jezdci se přes něj doslova převalili. Své kvality prokázal dvaatřicetiletý Hushovd, který po dvou vítězství v bodovací soutěži na Tour de France vybojoval svůj největší úspěch kariéry.

MS v silniční cyklistice, závod mužů (262,7 km):
1. Hushovd (Nor.) 6:21:49, 2. Breschel (Dán.), 3. Davis (Austr.), 4. Pozzato (It.), 5. Van Avermaet (Belg.), 6. Freire (Šp.), 7. Kolobněv (Rus.), 8. Bazajev (Kaz.), 9. Araširo (Jap.), 10. Feillu (Fr.) všichni stejný čas, ...54. Benčík, 87. König (oba ČR) oba -13:53.

Reklama