Hlavní obsah

Contador podle NY Times nejspíš opravdu užil transfúzi

Podle informací deníku The New York Times vše nasvědčuje tomu, že španělský cyklista Alberto Contador během Tour de France opravdu užil transfúzi. Množství látky, která se používá i při výrobě plastových sáčků na uchování krve, totiž v odebraném vzorku údajně překročilo osminásobně povolenou hodnotu.

Foto: Eric Gaillard , Reuters

Alberto Contador na startu časovky při letošní Tour de France.

Článek

Vítěz nejslavnějšího cyklistického závodu Contador měl při letošní Tour pozitivní test na clenbuterol. Mírně zvýšenou hladinu zakázané látky vysvětlil tím, že mohl sníst kontaminované maso, a jakoukoliv vinu odmítl. Americký deník podobně jako už v minulém týdnu francouzský L'Equipe upozornil na základě zdroje obeznámeného s vyšetřováním, že nové testovací metody prokázaly v cyklistově moči i stopy změkčovadel plastů.

Změkčovadla ukazující na transfúzi vlastní krve měl v moči Contador při odběru 20. července, o den později neprošel testem na clenbuterol. Jeho případ již dva měsíce zkoumá cyklistická unie UCI, která mu dočasně zastavila činnost.

Podle antidopingových expertů není stále zmíněný nový test schválen a jeho výsledek může být u soudu napadnutelný. "I když není zatím schválen, může se postupovat případ od případu. Pokud má někdo skutečně vysoké hodnoty změkčovadel plastů, je pro sportovce těžké vysvětlit, že nedopoval," konstatoval šéf římské antidopingové agentury Francesco Botré.

Reklama

Související témata: