Hlavní obsah

Dvojnásobný vítěz Gira Simoni se chystá na dráhu mechanika

Dvojnásobný vítěz cyklistického závodu Giro d'Italia Gilberto Simoni se chystá po skončení kariéry na dráhu mechanika a prodejce kol. Devětatřicetiletý Ital zanechal závodění po letošním ročníku Gira, ve kterém obsadil 69. místo. Prý nastal k odchodu do sportovního důchodu ten správný čas.

Foto: ČTK/AP

cyklista Gilberto Simoni se stal 1. června vítězem 86. ročníku Giro d'Italia.

Článek

"To rozhodnutí je definitivní. S aktivní cyklistikou jsem skončil a věnuji se jí už pouze rekreačně. Nostalgii necítím. Byl jsem o dvacet let starší, než někteří moji soupeři," řekl Simoni na brněnském veletrhu SportLife, jehož je po dva dny hostem.

"Mám v hlavě spoustu projektů. Od malička jsem se věnoval cyklistice, kolům a jejich součástkám," dodal Simoni, jenž otevřel ve své domovské obci Palu di Giovo prodejnu. "Láká mě dráha mechanika. Také bych rád napsal autobiografickou knihu," dodal Ital, který navštívil Českou republiku potřetí v životě. Dvakrát už byl v Praze.

K cyklistice se dostal už v šesti letech, věnoval se ale i atletice a lyžování. "Moji sportovní dráhu ovlivnil slavný Francesco Moser, který žil ve stejné vesnici. Od malička bylo mým snem se mu přiblížit a startovat na Giru d'Italia. Proto jsem rád, že se mi podařilo tento slavný závod dvakrát vyhrát."

Porazit velikány Induraina a Armstronga nebylo možné

Simoni také pětkrát startoval na Tour de France a stejný počet účastí si připsal i na Vueltě. "Vyhrát Tour v kombinaci se startem na Giru se dá jen těžko. Na Tour se v době mé největší síly speciálně připravovali Miguel Indurain a po něm Lance Armstrong. Absolvovat v krátkém čase oba závody je nesmírně náročné a porazit tyto velikány nebylo možné," dodal Simoni.

Poznamenal také, že nevěří ve vinu posledního vládce Tour de France Alberta Contadora, který je podezřelý z dopingu. "Byl to jeden z mých kolegů a nevěřím, že by dopoval," uvedl Simoni. Skutečnost, že silniční cyklistikou hýbou podobné dopingové aféry, bere jako fakt. "Cyklistika je nesmírně tvrdý sport a podobné kauzy v ní jsou," konstatoval.

Reklama