Hlavní obsah

Contador dopoval podle zdroje z Astany už na Dauphiné

Belgický časopis Humo přišel na svém webu s tvrzením, že španělský cyklista Alberto Contador užíval nedovolený prostředek clenbuterol už na červnovém závodě Critérium du Dauphiné. Magazín čerpal z anonymního zdroje z Contadorovy stáje Astana, podle nějž si navíc trojnásobný vítěz Tour de France nechal odebrat krev k využití pro pozdější transfuzi.

Foto: ČTK/AP

Španělský cyklista Alberto Contador

Článek

Sedmadvacetiletý Contador byl na clenbuterol testován během volného dnu letošní Tour. Nejlepší cyklista současnosti vědomé porušení pravidel odmítl a nepatrné množství zakázané látky ve svém těle vysvětlil konzumací kontaminovaného masa. Zároveň rázně popřel i informaci listu L'Équipe, že se v jeho vzorku našly stopy změkčovadel používaných při výrobě plastikových sáčků, což by ukazovalo na výměnu krve.

Zdroj z Astany, za kterou bude od příští sezony jezdit český profesionál Roman Kreuziger, časopisu Humo řekl, že Contador užíval clenbuterol na hubnutí. Údajně ho bral spolu s hormonem trijodthyroninem, jenž urychluje odbourávání tuků a cukrů v organismu.

"Během Dauphiné měl Contador stále mírnou nadváhu. Pro normálního člověka to bylo nepostřehnutelné, ale stále měl jedno dvě kila navíc. A na to se používá clenbuterol - aby zmizela ta poslední kila a zároveň se neztratila svalová hmota, v ideálním případě aby nabyla," dodal zdroj z Astany, odkud Contador přestupuje do Saxo Bank. Celý rozhovor má být zveřejněn v úterý.

V tradiční generálce měsíc před Tour, dříve nazývané Critérium du Dauphiné Libéré, obsadil Contador druhé místo a vyhrál královskou etapu na L'Alpe d'Huez.

Na rozdíl od rozpačitých reakcí ze zbytku světa se Contador těší velké důvěře doma ve Španělsku a zvlášť v rodném městě Pinto. Jeho starosta José Martín Nieto vyvěsil na podporu slavného rodáka na balkonu radnice žlutý transparent a vyzval k tomu i ostatní občany čtyřiačtyřicetiletého města.

"Pinto je pyšné na Contadorův bezúhonný život, jeho nezlomný boj proti podvádění v cyklistice a statečné rozhodnutí od začátku spolupracovat na vyjasnění této nepříjemné záležitosti s odpovědnými lidmi z UCI," napsal starosta v prohlášení.

Vítěz všech tří velkých Tour Contador, jenž v pátek večer převzal z rukou bývalého cyklisty Pedra Delgada Cenu Cristobala Gabarrona za sport, zároveň varoval některá média před "nactiutrhačnou kampaní" proti jeho osobě a hrozí jim právními kroky.

Reklama

Související témata: