Hlavní obsah

Contadora dohady o dopingu unavují, zvažuje konec kariéry

MADRID

Španělský cyklista Alberto Contador, jemuž hrozí trest za pozitivní dopingový test na clenbuterol, zvažuje konec kariéry. Oznámil to podle madridského deníku El Mundo šéfovi španělské cyklistiky Carlosi Castaňovi.

Foto: ČTK/AP

Španělský cyklista Alberto Contador.

Článek

"Jsem ze všeho tak unavený, že nehledě na rozhodnutí UCI myslím na to, že s cyklistikou skončím," prohlásil trojnásobný vítěz Tour de France. Contador se tím podle některých expertů snaží vyvinout tlak na UCI a antidopingovou agenturu WADA, neboť bez jeho osobnosti může slavná Tour v příštích letech ztratit část svého kouzla.

Contadorovy vyhlídky na to, že by nebyl potrestán dvouletým zákazem, jsou totiž velmi malé. Stejně jako on překročila loni jen minimálně mezní hodnoty clenbuterolu třeba také atletka Josephine Onyiaová a arbitrážní soud v Lausanne nakonec pro ni prosadil dvouletý trest.

Sedmadvacetiletý cyklista se po svém pozitivním testu hájí tím, že se mu do těla dostala zakázaná látka z masa. Zdravotnická a spotřebitelská inspekce při Evropské unii však nenalezla v téměř 20 tisících vzorcích masa ze Španělska v posledních dvou letech jediný případ přítomnosti clenbuterolu. "Není to nemožné, ale je to velmi nepravděpodobné. Podle mého názoru je to jen výmysl," uvedl odborník na otravy potravinami Portugalec Fernando Ramos.

Reklama

Související témata: