Hlavní obsah

Italský cyklista Di Luca spolupracoval a zrušili mu zbytek dopingového trestu

ŘÍM

Italský cyklista Danilo di Luca poskytl vyšetřovatelům klíčové informace v souvislosti s rozšířením krevního dopingu v cyklistice a za to mu byl zrušen zbytek dvouletého trestu. Di Luca byl přistižen loni na Giru a další závod mohl absolvovat až 21. června příštího roku.

Článek

Vyšetřovatelé z Italského olympijského výboru (CONI) Di Lukovi podle pravidel antidopingové agentury WADA zkrátili trest na devět měsíců, neboť vyšetřovatelům pomáhal odhalovat další dopingové přestupky. CONI zároveň snížil finanční pokutu za dopingový prohřešek z 280.000 eur na 106.400 eur.

Čtyřiatřicetiletý profesionál užíval loni vylepšenou verzi krevního dopingu CERA a na Giru obsadil konečné druhé místo. Pozitivně testován byl při dvou etapách a původně mu hrozil až tříletý trest. Za účast v aféře z roku 2003 kolem lékaře Carla Santuccioneho, který sportovcům zajišťoval zakázané látky, nesměl závodit tři měsíce.

Di Luca byl navíc z užívání zakázaných látek podezřelý už na Giru před třemi lety, kdy závod vyhrál. V těle mu tehdy naměřili hodnoty hormonů odpovídající malému dítěti a cyklista čelil obvinění, že se pokoušel zakrýt doping.

Reklama