Hlavní obsah

Štybar zahájil sezónu vítězně, vyhrál úvodní závod Světového poháru

AIGLE

Cyklokrosař Zdeněk Štybar zahájil cestu za obhajobou celkového prvenství ve Světovém poháru ve velkém stylu. V úvodním závodu v Aigle český mistr světa zcela přesvědčivě vyhrál, druhý za ním dojel Niels Albert z Belgie. Na stupně vítězů vystoupila také Kateřina Nashová, která skončila třetí; zvítězila Američanka Katherine Comptonová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar na cyklokrosové trati

Článek

Štybar absolvoval v nové sezoně v duhovém trikotu mistra světa šest závodů a nic jiného než vítězství zatím nezažil. Po dvou výhrách v domácím poháru nenašel přemožitele ani v prvních závodech seriálů GVA a Superprestige, ve středu pak zdolal všechny soupeře i v Aidorie.

"Jsem moc rád, že jsem vyhrál i první díl Světového poháru, dodá mi to další motivaci. Nyní čtrnáct dnů nebudu trénovat tak intenzivně a doufám, že mi vyjdou i dva domácí závody v Plzni a Táboře," řekl ČTK Štybar. V Plzni je v neděli 24. října na programu druhý závod SP.

Dnes nechal soupeře doufat přes polovinu závodu. To se v čele sjela osmička jezdců, ale chyběl v ní jeden z největších Štybarových soupeřů Sven Nijs z Belgie. Toho český jezdec okamžitě využil k nástupu a jeho tempu nikdo nestačil.

Jeden okruh jej stíhal Belgičan Aernouts, ale když poznal, že jeho snažení je marné, zařadil se zpět do skupiny pronásledovatelů. Štybar naopak každým šlápnutím do pedálů zvyšoval náskok a nenechal nikoho na pochybách, že v současné době je na cyklokrosových tratích jasnou světovou jedničkou.

"I když to možná vypadalo na lehké vítězství, tak opak je pravdou. Od začátku jsem chtěl pole roztrhat, ale na těžké trati se to nedařilo. Až pět kol před cílem mi vyšel nástup kdy se mě neudržel nikdo," řekl Štybar.

Druhý za ním projel cílovou páskou exmistr světa Albert, který se mezi nejlepší rychle vrátil po zranění. Bronz vybojoval další belgický jezdec Kevin Pauwels.

Nashová svedla o bronz velký souboj s Nizozemkou Sanne van Passenovou. Čtvrtá žena z lednového světového šampionátu v Táboře Nashová rozhodla o třetím místě až v posledních metrech.

Závodu v Aigle dominovala Comptonová, kterou o celkový triumf v minulém ročníku SP připravila až nemoc v závěru sezony. V polovině trati soupeřkám unikla a bezpečně si dojela pro prvenství. Obhájkyně celkového vítězství v seriálu Daphne van den Brandová z Nizozemska za ní zaostala o půl minuty.

Druhý závod SP je na programu 24. října v Plzni.

Úvodní závod SP v cyklokrosu v Aigle (Švýcarsko):
Muži:
1. Štybar (ČR) 1:03:48, 2. Albert -9, 3. Pauwels -14, 4. Vantornout -20, 5. D. Vanthourenhout (všichni Belg.) -28, 6. Mourey (Fr.), 7. S. Vanthourenhout (Belg.) oba -30, 8. Chainel (Fr.) -31, 9. Nijs -43, 10. Wellens (oba Belg.) -54, ...14. Šimůnek -1:41, 27. Bambula -3:24, 31. Kášek -3:33, 36. Dlask -3:51, 40. J. Polnický -4:11, 47. Zlámalík, 57. Kyzivát (všichni ČR) oba -1 kolo.
Ženy:
1. Comptonová (USA) 40:07, 2. Van den Brandová (Niz.) -30, 3. Nashová (ČR) -38, 4. Van Passenová (Niz.) -39, 5. Kupfernagelová (Něm.) -1:09, 6. Wymanová (Brit.) -1:24, ...12. Havlíková -2:32, 27. Kyptová (obě ČR) -4:16.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články