Hlavní obsah

Štybar: Musel jsem pro fanoušky stanovit čas, kdy se fotím a podepisuju

Neporazitelný fenomén letošní sezóny v cyklokrosu Zdeněk Štybar vyhrál všech šest závodů, do nichž v tomto ročníku nastoupil. V uplynulém víkendu vstoupil vítězně i do Světového poháru, když triumfoval ve švýcarském Aigle. Druhý závod přivítá Plzeň, kam se Štybar už teď těší. "Před českými fanoušky se mi vždycky jezdí báječně," říká úřadující mistr světa.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

Můžete se pochlubit skvělou bilancí: šest startů, šest vítězství. Překvapuje vás to?

Je to super pocit, až takhle dobré jsem to nečekal. Vedu Světový pohár, GVA i Superprestige, pořád jsem mistrem světa i republiky. Je to fajn, ale zase není potřeba nějak přehnaně jásat. Jsou to jen první závody a jedna vlaštovka jaro nedělá.

Dá se taková forma udržet celou sezónu?

Věřím, že ano. Cítím se čerstvý, mám ještě spousty rezerv. Na druhou stranu je mi jasné, že není možné pořád jen vyhrávat. Dřív nebo později porážka přijde. Proto mě nějaká vítězná série zase tolik nevzrušuje. Důležité je, abych si udržel výkonnost a byl schopen bojovat o stupně vítězů v co nejvíce závodech.

Jak se těšíte na zápřah, kdy budete závodit třeba i oba víkendové dny?

Věřím, že to zvládnu. Teď přijde první těžší prověrka, protože počínaje nedělním Světovým pohárem v Plzni mě čekají čtyři závody v osmi dnech. Ve čtvrtek pojedu v Táboře, v sobotu Superprestige v Zonhovenu a hned druhý den GVA v Oudenaarde.

Zůstanete mezi starty v Plzni a Táboře doma v Česku?

Bohužel ne. Přijedu ve čtvrtek a hned v pondělí po svěťáku musím zase do Belgie. Ve středu večer je tam živá televizní show s mistry světa v cyklokrosu a neexistovalo, že bych tam chyběl. Výslovně si to přál i sponzor našeho týmu, firma Telenet. Takže ve čtvrtek v sedm ráno poletím do Prahy, odpoledne je závod v Táboře a v devět večer zase letím zpátky. Jinak to udělat nešlo.

Co na vaše skvělé výsledky říká konkurence?

Nikdo mi vyloženě neříká, jak jsem silný... Spíš si o tom asi povídají mezi sebou. Ale já to nijak zvlášť neřeším. Je to jen sport a za měsíc může být všechno jinak. Na druhou stranu je pro mou hlavu hrozně důležité, jak dobře jsem do sezóny vstoupil.

Kdo vás jako první může porazit?

Třeba hned v Plzni Niels Albert. Už teď v Aigle za mnou dojel druhý a ukazuje, že je po zranění kolena zpátky ve výborné formě. V Plzni navíc loni vyhrál, trať mu hodně sedí. Nebo Sven Nys. S ním se prostě musí počítat pořád. Hlavně až přijdou těžší terény.

Jak se těšíte na Světový pohár do Plzně?

Já doma závodím strašně rád. Vím, že mě nečeká nic jednoduchého, ale forma je dobrá. Před českými fanoušky se mi vždycky jezdí báječně, tak bych se rád předvedl v co nejlepším světle.

V Belgii jste nesmírně populární, na závodech vám fanoušci nedají pokoj. Jak se vyrovnáváte s obrovským zájmem o svou osobu?

Chtě nechtě jsem v tom už musel udělat radikální řez. Před svým obytným vozem mám tabuli a na ní je napsán čas, kdy se budu fanouškům podepisovat a fotit se s nimi. Dám jim tuhle možnost dvakrát před závodem, víc prostě nezvládnu. Musím se taky rozjet. Je mi jasné, že nevyhovím úplně všem, ale po závodech se to snažím napravit.

Reklama