Hlavní obsah

Štybar: Je super, že jsem vítěznou sérii doma udržel

Sedm startů, sedm vítězství. Cyklokrosař Zdeněk Štybar se v dosavadní části sezóny může chlubit skvělou bilancí. Sérii udržel i v neděli při Světovém poháru v Plzni. „Jsem rád, že jsem o ni zrovna doma nepřišel. Neskutečně jsem si to před českými fanoušky užíval,“ přiznal.

Foto: Petr Eret, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar při závodu SP v Plzni.

Článek

Vyhrál jste i sedmý závod při sedmém startu v sezóně. Co to pro vás znamená?

Moc mě potěšilo, že jsem tu sérii doma udržel. Jel jsem pod tlakem, protože ode mě všichni fanoušci čekali vítězství, ale snažil jsem se ho moc nepřipouštět. Mám obrovskou radost, že jsem to dokázal, protože závodit doma je pro mě vždycky speciální záležitost.

Jak moc je těžké jít na start s tím, že nechcete zklamat fanoušky?

Nesmíte na to tolik myslet. Jedna věc jsou lidi a druhá to, že si na vás brousí zuby všichni soupeři, když mě zatím v sezóně nikdo neporazil. Hlavně jsem nechtěl od začátku závodu panikařit.

Takže strategie byla ušetřit síly na závěr?

Určitě. Nemohl jsem si dovolit jet hranu od prvního kola. To bych v tom silném větru nemusel sám vydržet. Při nájezdu do druhého kola jsem se pokusil o nástup, abych si udělal obrázek, jak jsou na tom ostatní. Chtěl jsem vidět, kdo se se mnou udrží. Nakonec to byli jen Niels Albert a můj týmový kolega Kevin Pauwels.

Čtyři kola před cílem jste Alberta urvali. Byl to záměr?

Vzal jsem za to v cílové rovince. Bylo to místo, kde mi vloni odjel Niels, tak jsem mu to teď vrátil. Tušil jsem, že se právě na asfaltu může závod rozhodovat. V pátek jsem se na tomhle úseku na tréninku speciálně chystal, skoro jsem umíral. Trpěl jsem víc než v samotném závodě. Ale vyplatilo se.

Vpředu jste zůstal s Pauwelsem, ale toho zbrzdil defekt. Věděl jste o tom?

Ano, stalo se mu to hned po výběhu těch schodů. Myslel jsem, že jde o pomalý defekt, ale když jsme přijeli na silnici, měl už to kolo prázdné. Ale nemohl jsem čekat, až si kolo vymění, protože se k nám zezadu blížil Albert. Kevin jel výborně, dlouho jsem ho neviděl tak silného, ale i kdyby ten defekt neměl, byl jsem rozhodnutý v té cílové rovince nastoupit.

Kdybyste spolu vydrželi až do samého závěru, nepustil by vám to Pauwels v rámci týmové hierarchie?

To si nemyslím. Byla pro něj velká šance vyhrát závod Světového poháru a to je vždycky velká motivace. Rozhodně by mě před sebe jen tak pro nic za nic nepustil.

Celý rozhovor si můžete přečíst v pondělním Právu.

Reklama