Hlavní obsah

Za neschválené dresy na Tour dostal šéf Armstrongova týmu distanc

AIGLE

Dvouměsíčním zastavením činnosti potrestala Mezinárodní cyklistická unie (UCI) šéfa americké stáje RadioShack Johana Bruyneela za to, že jezdci jeho týmu včetně legendárního Lance Armstronga se pokusili nastoupit do poslední etapy Tour de France v neschválených dresech. Bruyneel, jenž po roztržce navíc urážel závodní komisaře, rovněž zaplatí 10.000 švýcarských franků (180.000 korun).

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Americký cyklista Lance Armstrong

Článek

Pokuty dostali také závodníci RadioShack, kteří mají zaplatit 2500 švýcarských franků, a sportovní ředitelé týmu (5000). Bruyneelovi platí distanc od 1. února do konce března příštího roku. Předtím může absolvovat s týmem australský závod Tour Down Under, kde se v lednu sedminásobný vítěz Tour de France Armstrong rozloučí s kariérou.

Slavný Američan a jeho kolegové chtěli jet závěrečnou etapu Tour v černých trikotech s číslem 28 na zádech. To mělo poukázat na 28 milionů lidí bojujících s rakovinou, což je téma, na něž se soustředí Armstrongova nadace. Rozhodčí jim však start v těchto dresech neumožnili a cyklistům hrozila dokonce diskvalifikace.

UCI také potrestala dvouměsíčním zákazem startů Španěla Carlose Barreda, který se po dojezdu šesté etapy Tour de France popral s Portugalcem Ruiem Albertem Costou. Barredo se nejprve pokusil uhodit Costu do hlavy kolem, pak se do sebe jezdci pustili pěstmi.

Španěl vyčítal soupeři, že mu v závěrečném stoupání vrazil do řídítek. Později se vítěz 15. etapy za své chování omluvil. Distancován bude od začátku příštího roku do konce února.

Reklama