Hlavní obsah

Disciplinární řízení s Contadorem prý může trvat až čtvrt roku

MADRID

Disciplinární řízení s trojnásobným vítězem Tour de France Albertem Contadorem, podezřelým z dopingu, bude podle šéfa španělské cyklistiky Juana Carlose Castaňa trvat nejméně dva měsíce a mohlo by se natáhnout i na čtvrt roku. Podle pravidel mezinárodní unie UCI by přitom měl být verdikt vynesen do jednoho měsíce. Za každý týden zpoždění hrozí pokuta 5000 švýcarských franků (92 000 korun).

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Alberto Contador

Článek

Castaňo tvrdí, že španělská federace bude potřebovat více času, aby mohla prostudovat velké množství dokumentů od UCI. "Je toho hrozně moc, mnohem víc než v jiných případech. Je tam spousta zpráv od různých oficiálních organizací i některé soukromé," řekl funkcionář listu AS. "Většina z toho je v angličtině, takže je pravděpodobné, že soutěžní komise požádá o oficiální překlad," dodal.

Ostře sledovaný případ Contadora, jenž měl během druhého volného dne letošní Tour pozitivní nález na zakázaný clenbuterol, bude posuzovat čtyřčlenná komise vedená Carmen Victorií Lópezovou. Poprvé se její členové sešli dnes, dva dny poté, co UCI vyzvala španělskou federaci k zahájení disciplinárního řízení.

Contador si podle listu El País najal švýcarského právníka Rocca Taminelliho, jenž nedávno uspěl při obhajobě italského cyklisty Franka Pellizottiho. Elitní vrchař byl vyšetřován kvůli nesrovnalostem v takzvaném biologickém pasu, ale národní olympijský výbor ho na konci října podezření z dopingu zbavil.

Nejmenovaný funkcionář řekl deníku El País, že španělská federace je v těžké situaci. Když Contadora potrestá, schytá kritiku doma, v opačném případě se dostane do křížku s UCI a Světovou antidopingovou agenturou.

Reklama

Související témata: