Hlavní obsah

Kyzivát vyhrál pátý závod Českého poháru cyklokrosařů

KUTNÁ HORA

Vítězem pátého závodu Českého poháru v cyklokrosu se v Kutné Hoře stal Vladimír Kyzivát z týmu Johnson Control Mladá Boleslav, který vyhrál v letošním seriálu poprvé. Spolu s ním vystoupili na stupně vítězů Ondřej Bambula a biker Jiří Friedl.

Článek

S malým odstupem za nejlepšími skončil na čtvrtém místě David Kášek, který uhájil průběžné vedení v Toi Toi Cupu. Před Bambulou má už ale jen pětibodový náskok.

V Kutné Hoře chyběl mistr světa Zdeněk Štybar a další reprezentanti Petr Dlask, Radomír Šimůnek a Martin Zlámalík, kteří závodí v zahraničí. Závod žen se znovu stal kořistí Pavly Havlíkové (APB Cycling), která při svém pátém startu vybojovala páté prvenství.

Poprvé v sezoně se mezi cyklokrosaři objevil i čerstvý Král české cyklistiky biker Jaroslav Kulhavý. Evropský šampion a vicemistr světa v cross country se od začátku držel kolem pátého místa, ale přibližně v polovině závodu odstoupil pro bolesti zad.

Kyzivát jasně dominoval

Kyzivát na technickém okruhu s prudkými výjezdy i sjezdy zcela dominoval. Soupeřům na suché trati ujel krátce po startu a neustále zvyšoval svůj náskok. Za ním se vytvořila skupina, v níž byli Kášek, Bambula a jezdec do 23 let Jan Nesvadba. Tomu soupeři po polovině závodu odjeli, naopak se na ně dotáhl Friedl.

Právě Friedl v závěru zaútočil, ale udržel se s ním Bambula a v závěrečném spurtu měl více sil. Po vítězství v minulém závodu v Lošticích vybojoval stříbrnou příčku a přiblížil se lídrovi seriálu Káškovi.

"Začátek sezony nebyl dobrý, nedařilo se mi. Ale už při Šimůnkově memoriálu v Táboře se mi jelo dobře, i když výsledek ještě nebyl dobrý. Ten přišel až před čtrnácti dny ve Steinmauru ve Švýcarsku, kde jsem skončil druhý," řekl ČTK Kyzivát po svém premiérovém vítězství v sezoně.

V domácím poháru se radoval z druhého triumfu, poprvé slavil před pěti lety v Kolíně. "Dnes jsem chtěl vyčkávat, ale dobře jsem odstartoval. Věděl jsem, že v zatáčkách je každá chyba špatná a chtěl jsem být neustále vepředu. Dvě kola jsem vyčkával, ale přesto jsem získal náskok, a tak jsem si řekl, že nebudu moc čekat a jel jsem. Za mnou byli dva táborští jezdci, ale ti se asi nedohodli a moc nejeli, což mi pomohlo," dodal Kyzivát.

Závod Toi Toi Cupu v cyklokrosu v Kutné Hoře:
Muži - 5. závod:
1. Kyzivát (Johnson Control Ml. Boleslav) 1:08:46, 2. O. Bambula (Budvar Tábor) -51, 3. Friedl (Merida Biking) -57, 4. Kášek (Budvar Tábor) -1:08, 5. Škarnitzl (dimp Giant) -1:44, 6. R. Polnický (Empella team) -1:46.
Pořadí po pátém závodu:
1. Kášek 225 bodů, 2. O. Bambula 220, 3. Kyzivát 167, 4. Štybar 120, 5. Dlask (oba Telenet Fidea) 113, 6. Metlička (SR) 111.
Ženy - 6. závod:
1. Havlíková (APB Cycling) 34:42, 2. Mikulášková (Stadion Louny) -1:18, 3. Kalašová (Scott Kolín) -4:10.
Pořadí po šestém závodu:
1. Havlíková 300 bodů, 2. Kyptová (Johnson Control Ml. Boleslav) 260, 3. Mikulášková 235.

Reklama