Hlavní obsah

Wellens vybojoval na Vueltě první etapový triumf, dál vede Roglič

Sabiňánigo

Pátou etapu cyklistické Vuelty vyhrál Belgičan Tim Wellens ze stáje Lotto-Soudal. Čtvrtý dojel obhájce prvenství Primož Roglič (Jumbo-Visma) ze Slovinska a nadále vévodí celkovému pořadí. Jan Hirt (CCC) byl se ztrátou více než čtyř minut jednasedmdesátý, Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step) obsadil 107. místo s mankem téměř 13 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pátou etapu Vuelty vyhrál Tim WellensVideo: sntv

 
Článek

Po páteční rovině přišla na řadu již čtvrtá kopcovitá etapa v programu náročného úvodního týdne. Po takřka 185 kilometrech na trase Huesca - Sabiňánigo se rozhodovalo mezi trojicí závodníků, která se zformovala přibližně 70 kilometrů před cílem a dotáhla svůj únik až k obsazení pódia.

V závěru měl při dojezdu v těžkém stoupání do cíle nejvíc sil devětadvacetiletý Wellens. Udolal Francouze Guillaumea Martina (Cofidis) a dočkal se etapového vavřínu při prvním startu na Vueltě. Na Grand Tours slavil dvakrát také na Giru d'Italia. Třetí byl Nizozemec Thyman Arensman (Sunweb), který ale z boje o etapový primát odpadl již několik desítek metrů před cílem.

Pro Wellense šlo zároveň také o první vítězství v sezoně, do jejíž podoby výrazně promluvila pandemie koronaviru. "Je to super skvělý pocit. Prožil jsem si těžké období a na Vueltu jsem jel trochu s obavami, ale za tohle vítězství jsem ohromně šťastný. Je příjemné, že přišlo už tak brzy, protože teď ty další dva týdny mohu jet bez stresu," uvedl Wellens.

Roglič přivedl dvě a čtvrt minuty po vítězném Belgičanovi do cíle hlavní pole, v němž byli i dva jeho nejbližší pronásledovatelé v celkové klasifikaci Ir Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) a Ekvádorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Martin se sice ocitl na zemi, ale nijak tím celkově neztratil, neboť se tak stalo již v ochranné zóně. Na Rogliče dál ztrácí pět sekund, Carapaz třináct.

V neděli se pojede horská etapa z Biescas do lyžařského střediska Aramón Formigal o délce takřka 147 kilometrů. Právě v 6. etapě bylo původně na programu obávané stoupání na Tourmalet, Francouzi však peloton kvůli koronaviru odmítli vpustit na své území a pořadatelé museli trať v posledních dnech změnit. Celý závod se tak odjede na španělském území.

Cyklistický závod Vuelta - 5. etapa (Huesca - Sabiňánigo, 185,5 km):
1. Wellens (Belg./Lotto-Soudal) 4:19:25
2. Martin (Fr./Cofidis) -4
3. Arensman (Niz./Sunweb) -12
4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:13
5. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -2:14
6. Aranburu (Šp./Astana)
7. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma)
8. Simon (Fr./Total Direct Energie)
9. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)
10. Godon (Fr./AG2R La Mondiale) všichni -2:17
...71. Hirt (ČR/CCC) -4:05
107. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -12:49.
Průběžné pořadí:
1. Roglič 20:52:31
2. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -5
3. Carapaz -13
4. Mas (Šp./Movistar) -32
5. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -38
6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -44
7. Grossschartner -1:17
8. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) -1:29
9. Soler (Šp./Movistar) -1:55
10. Bennett -1:57
...44. Hirt -26:24
111. Štybar -52:44

Reklama