Hlavní obsah

Kreuziger shazuje kila a chystá se na první soustředění s Astanou

PRAHA

Čas odpočinku končí, ke slovu opět přichází dřina. Cyklista Roman Kreuziger s končícím podzimem začíná nabírat formu, kterou po přestupu do kazašského týmu Astana hodlá prodat při premiérové účasti na Giro d’Italia. V pátek odpoledne nejúspěšnější českých silničář poslední doby odpovídal při on-line chatu na dotazy čtenářů Sport.cz.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Kreuziger letos ukončil angažmá ve stáji Liquigas, v jejíž barvách dokázal v posledních dvou ročnících slavné Tour de France dojet celkově devátý. Hlavním vrcholem nadcházející sezóny však bude Giro, které čtyřiadvacetiletý cyklista absolvuje v roli týmového lídra. „Poté s týmem zvážím, zda jet Tour či Vueltu. Můj přesný závodní program bude zveřejněn první týden v prosinci během soustředění, které s Astanou máme v Itálii,“ prozradil v jedné z odpovědí.

Trénink českého závodníka se zatím odehrává především v posilovně a na horském kole. „Končí mi volno a konečně začínám pracovat. Ráno posilovna, poté horské kolo a tři a půl hodiny práce jsou na světě,“ přiblížil Kreuziger, od Vuelty o pět kilo těžší. „Dvě kila shodím do Vánoc a pak mám do začátku května čas, aby sundal postupně i ty další tři kila. Je to běžné, že cyklista po náročné sezóně trochu přibere,“ vysvětlil rodák z Moravské Třebové.

Při chatu Kreuziger čelil i dotazům na doping v cyklistice. „Myslím, že cyklistika je jeden z nejvíce kontrolovaných sportů, a právě proto tam je nejvíce dopingových nálezů. Ale jsem přesvědčen, že cyklistika je jeden z nejčistších sportů,“ prohlásil jednoznačně s tím, že i přistižení cyklisté by měli dostat druhou šanci. „Takový je můj názor. Lidé jako Vino (Vinokurov) nebo Basso jsou nesmírně poctiví a dřinu, kterou podstoupí oni, je málokdo schopen vydržet,“ má jasno Kreuziger.

Vedle myšlenek na Giro d’Italia se v hlavě českého závodníka zjevuje i londýnská olympiáda v roce 2012. „Až bude zveřejněná trasa, tak se rozhodnu. Ale strašně rád bych atmosféru olympiády znovu zažil,“ poznamenal účastník her v Pekingu.

Reklama