Hlavní obsah

Kreuziger má pozici jako Contador. Astana od něj čeká úspěch na Giru

MONTECATINI TERME

Stál u největších úspěchů cyklistických hvězd kalibru Pantaniho, Cunega, Garzelliho, Simoniho. Ital Guiseppe Martinelli, pětapadesátiletý stříbrný medailista ze silničního závodu na olympiádě v Montrealu 1976, bude dohlížet na růst Romana Kreuzigera v Astaně, kde druhým rokem působí jako sportovní ředitel.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger má v Astaně výbornou pozici

Článek

V kazašské stáji z něj okamžitě po přestupu z Liquigasu udělal jednoho z lídrů. „Bude mít podobnou pozici jako Contador,“ zmínil trojnásobného vítěze Tour de France, který z Astany odešel po sezóně do dánské Saxo Bank.

Od českého cyklisty si v novém týmu hodně slibují. A priority si hned na úvod jasně stanovili: Kreuziger se pokusí bojovat o vítězství na Giru, druhý lídr, Kazach Vinokurov, by rád završil kariéru triumfem na Tour de France.

Na Giru má šanci

„Roman má předpoklady na Giru uspět. Víme, že třeba jeho bývalý tým Liquigas bude hodně dobrý, ale do každého závodu jde Astana s tím, že ho chce vyhrát. A Roman je stále hodně mladý závodník, který má tendence se ještě zlepšovat,“ pravil Martinelli, jenž ze sportovních ředitelů týmu stojí letos nejvýše.

Českého cyklistu dobře zná několik let, navíc v Itálii bydlí u Lago di Garda kousek od sebe. „Je to velice inteligentní závodník, takticky výborný. Myslím, že s Vinem budou skvělí kapitáni,“ mnul si ruce boss Astany. „Samozřejmě má i Roman ještě nějaké rezervy. Určitě může třeba zlepšit časovku,“ přidal Martinelli.

I když je Astana teprve na prvním seznamovacím soustředění, už má představu, kdo by měl pomáhat Kreuzigerovi na Giru. „Určitě Tiralongo, Kiserlovski, Kesiakoff, Masciarelli a Petrov. Bude potřebovat dobré vrchaře, Giro bude hodně těžké,“ tušil ředitel.

Zatím nechtěl spekulovat, zda by český cyklista mohl jet po Giru i Tour. „Pokud by tam jeli s Vinem oba, byli bychom silnější. Ale teď je to dané tak, že pro Romana je první cíl Giro a pro Vina Tour. Dál se uvidí.“

Reklama

Související témata: