Hlavní obsah

Zraněný Štybar vynechá čtyři týdny, vrátí se až po Vánocích

Cyklokrosový mistr světa Zdeněk Štybar nebude kvůli problémům s kolenem čtyři týdny závodit a vrátí se nejdříve mezi Vánocemi a Novým rokem. Krále minulé sezóny sužovaly zdravotní potíže téměř po celý listopad, během nějž nedosáhl ani na jednu výhru. Do ročníku přitom vstoupil sedmi vítězstvími v řadě.

Foto: Petr Eret, ČTK

Vítězné gesto cyklokrosaře Zdeňka Štybara v cíli závodu SP v Plzni.

Článek

"Zdeněk nutně potřebuje odpočinek," řekl agentuře Belga lékař Štybarova týmu Telenet-Fidea. Čtyřiadvacetiletý český cyklokrosař podle něj už tři týdny přemáhá bolest, proto ho nyní čeká minimálně desetidenní pauza; až po ní eventuálně začne s tréninkem.

"Trénink začne pouze v případě, že bolest kolena úplně zmizí. Nejprve musíme dostat Zdeňka zpátky na jeho základní úroveň a až pak intenzivně pracovat, aby se mohl vrátit k závodění," dodal lékař Štybarovy belgické stáje.

Cyklokrosař, jenž se letos dostal poprvé v kariéře do elitní desítky v tradiční anketě o Sportovce roku České republiky, je v současnosti na týmovém soustředění ve Španělsku. Právě tam ho bolest donutila ve středu skončit s tréninkem. Pokud vše půjde dobře, mohl by se Štybar vrátit 26. prosince v závodu Světového poháru v belgickém Heusdenu-Zolderu.

"Je strašně smutné, co se stalo, ale nemělo cenu, aby to zůstalo pořád stejné. Jsem teď v nepříjemném období a musím se z toho dostat. Je to možné pouze odpočinkem, takže to tak bude," citoval Štybara server cyclingnews.com.

Šance na obhajobu seriálových triumfů klesnou

Vedoucí muž světového žebříčku kvůli nucené pauze přijde minimálně o dva závody Světového poháru. Tím výrazně poklesnou jeho šance na obhajobu celkového prvenství z minulé sezóny, v níž vyhrál i série Superprestige a GVA. "Vím, že moje šance ve Světovém poháru, Gazet Trophy a Superprestige budou nulové, ale jinak to prostě nejde," dodal Štybar.

Mistr světa z Tábora vstoupil do sezony skvěle, vyhrál úvodní dva závody Českého i Světového poháru a do 31. října si připsal osm výher z devíti možných. Začátkem listopadu mu však lékaři diagnostikovali zánět v koleně, jenž byl důsledkem předchozích drobných potíži se zády, přetrénovanosti a závodů v blátivém terénu.

"Nechci si zničit druhou část sezony, takže raději zvolním. Snad se po Vánocích vrátím. Stále ještě můžu dosáhnout dobrých výsledků po Novém roce a doufat v mistrovství světa," dodal držitel duhového trikotu, jehož posledním vystoupením bylo nedělní 17. místo ze Superprestige v Gietenu, jež bylo ovlivněno i technickými problémy.

Reklama