Hlavní obsah

Štybar: Mohl jsem teď taky ležet v nemocnici

Cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar nemůže kvůli problémům s kolenem trénovat. Ale z nastalé situace nijak nepanikaří. "Nejdůležitější je to, že s kolenem nemusím na operaci, což taky hrozilo. Na kolo zatím nesmím, ale doktoři řekli, že příští týden můžu začít s lehkým tréninkem," řekl Štybar v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zdeněk Štybar prožívá nucenou pauzu od závodění.

Článek

Kvůi přetrvávajícím problémům s kolenem jste si musel dát třítýdenní pauzu. Jak snášíte to nicnedělání?

Není to tak, že bych jen ležel doma. Sice nesmím trénovat, ale mám toho i tak dost. Byl jsem u fyzioterapeuta, psychologa, vzal jsem na večeři svého trenéra. A taky se snažím trávit volno s přítelkyní Ine. Normálně na sebe v sezóně nemáme tolik času. Šli jsme na oběd, po delší době jsme spolu vyrazili do kina. A taky jsem byl v nemocnici na vyšetření.

Co odhalilo?

Nejdůležitější je to, že s kolenem nemusím na operaci, což taky hrozilo. Na kolo zatím nesmím, ale doktoři řekli, že příští týden můžu začít s lehkým tréninkem. Zakázali mi jet třeba čtyři hodiny v kuse, ale spíš to musím rozdělit na dva až tři hodinové tréninky. Když koleno nebude zlobit, můžu zátěž postupně zvyšovat.

Jako termín návratu do závodů jste avizoval konec prosince. Je možné, že absolvujete v Belgii celé vánoční turné?

Teoreticky ano, ale taky klidně nemusím odjet nic. Každopádně bych v nejhorším případě rád absolvoval aspoň jeden závod začátkem nového roku ještě před mistrovstvím republiky.

Kvůli pauze ztratíte šanci na celkové vítězství ve všech seriálech, přijdete o nemalé peníze. Je to hodně frustrující?

Jsem naštvaný, že nemůžu závodit. Ale já sám se chystal na nejhorší: že nebudu moct šest týdnů na kolo. Postrašil jsem sám sebe a dopadlo to líp. Takže pauza mě nezlomí. Taky jsem si klidně mohl sbalit pyžamo a ležet v nemocnici po operaci.

Zaznamenal jste nějaké reakce od svých soupeřů?

Ozvali se skoro všichni: stájoví kolegové, Albert, Nys, z našich kluků Šimůnek s Bínou. Je fajn, že nemyslí jen na svoje úspěchy. Třeba Albert mě hodně podpořil. On sám dobře ví, jaké to je, protože s kolenem měl trable hned na začátku sezóny.

V sobotu vám bude pětadvacet. Chystáte oslavy?

Nic velkého. Normálně neslavím, protože mám závody. V sobotu se jede GvA u nás v Essenu, ale asi tam nepůjdu, abych neprochladl, budu se dívat v televizi. A musím balit věci na Mallorku, kde po neděli začnu s lehkým tréninkem. Budu tam až do 22. prosince, pak přiletím do Prahy na vyhlášení Sportovce roku.

Reklama