Hlavní obsah

Štybarův přestup do Quick Stepu stále ještě není hotový

BRUSEL

Přestup české cyklokrosové hvězdy Zdeňka Štybara z týmu Telenet-Fidea do Quick Stepu zatím stále není hotový. Podle belgických médií se o aktuálně zraněného mistra světa přetahují manažeři obou stájí, takže Štybar stále nemůže napevno počítat s tím, že příští rok dres Quick Stepu oblékne.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

Český král minulé cyklokrosové sezony koncem listopadu oznámil, že je blízko přestupu do Quick Stepu, kde by se mohl věnovat také silničním závodům a jízdě na horských kolech. Manažer týmu Fidea Hans Van Kasteren prozradil, že šéf Quick Stepu za Štybara nabídl 520.000 eur (13 milionů korun).

"Je to hodně peněz. Za takovou částku ho můžu pustit," citoval server velonation.com Van Kasterena, jenž má ovšem právo první nabídku jiné stáje odmítnout. "Dal jsem návrh, ale jeho tým ho může odmítnout, takže zatím nic není hotové," doplnil pro cyclignews.com šéf Quick Stepu Patrick Lefevere.

"Pokud Hans vyrovná nabídku, Štybar musí zůstat tam, kde je. Někteří lidé rádi hrají hry, když přijde řeč na peníze. Všichni si přečetli, že mám nového investora, takže si teď myslí, že mám peníze na rozhazování," uvedl Lefevere. Narážel tím na fakt, že většinový podíl v Quick Stepu před časem koupil český miliardář Zdeněk Bakala spolu s bývalým šéfem Českého Telecomu Besselem Kokem.

Van Kasteren své rozhodnutí oznámí do konce roku

Van Kasteren, jenž sám Fideu v únoru po sezoně opustí, už údajně o Štybarově budoucnosti v týmu rozhodl. Svůj verdikt však prozradit nechce. "Rozhodnutí už jsem udělal. Nemůžu to ještě oznámit, ale před koncem roku dám vědět," řekl Van Kasteren. "Zdeněk není Belgičan, takže jeho hodnota je omezená. Měl jen jednu nabídku. Takže buď žádal příliš mnoho, nebo není tak populární, jak si myslí," rýpnul si do pětadvacetiletého Čecha jeho současný šéf.

„Doopravdy mě naštval. Přitom ještě v sobotu byl u mě doma v Essenu a gratuloval mi k narozeninám. Druhý den jednal s ředitelem Quick Stepu Lefeverem a všechna moje slova otočil. Jsem zklamaný, že jsem mu důvěřoval,“ řekl rozhořčený Štybar.

„Je vidět, že mi chce přestup za každou cenu ztížit. Jsem z toho fakt znechucený. Přitom dobře ví, že mi jde jen o sportovní hledisko a peníze v tom nehrály žádnou roli. Nevím, jak to dopadne, ale pro odchod udělám vše,“ dodal český jezdec.

Štybar v listopadu přiznal, že dostal od Fidey velmi dobrou nabídku na prodloužení smlouvy, ale návrh z Quick Stepu se mu zamlouval víc. "Chce se dostat na olympijské hry na horských kolech a chce si zkusit silniční cyklistiku. Můžeme mu tu šanci dát a vyzkoušet ho v kratších etapových závodech," uvedl Lefevere.

Štybar je v současnosti ve stavu zraněných, kvůli bolavému kolenu vynechává čtyři týdny. Vinou absence v několika závodech tak s velkou pravděpodobností neobhájí celkové triumfy ve Světovém poháru a sérii Superprestige, přijde také o první místo ve světovém žebříčku. K závodům se chce jezdec ze Stříbra vrátit po Vánocích.

"Před měsícem jsme si mysleli, že Štybar je bůh, teď to vypadá, že je jen z masa a krve. Zapomněl, že po sluníčku přichází déšť," komentoval Van Kasteren zdravotní problémy Štybara, jenž do sezony vstoupil sedmi vyhranými závody za sebou.

Reklama