Hlavní obsah

Dráhaři chtějí i přes náročné cestování v Cali bodovat

Po neúspěšném úvodním dílu Světového poháru v dráhové cyklistice v Melbourne budou mít čeští reprezentanti od čtvrtka do soboty druhou možnost připsat si body do olympijské kvalifikace v další vzdálené destinaci v kolumbijském Cali.

Článek

Vedle soupeřů se tedy budou muset vyrovnat s únavou z náročného cestování, protože do Jižní Ameriky se přesunuli hned po čtyřdenním odpočinku po návratu z Austrálie. Za pět dnů tak nalétali přes 26.000 kilometrů.

"Nemáme s podobným cestováním vůbec zkušenosti. Ale stejně na tom budou i soupeři," řekl hlavní trenér českých dráhařů Svatopluk Buchta před závody na rychlém, dřevěném oválu v délce 250 metrů.

Je přesvědčen, že jeho svěřenci mají na to, aby získali body v rámci olympijské kvalifikace, které se udělují za umístění do 12. pozice. V Melbourne se to nikomu nepodařilo. "I když se sejde na startu opět kompletní světové elita, je v silách našich cyklistů vylepšit čtrnácté místo v týmovém sprintu. Když se zlepšíme o tři desetinky sekundy, tak se můžeme probojovat do elitní desítky. Ve scratchi by bylo ideální umístění do pátého místa a Jarmila Machačová by se mohla v omniu umístit do desátého," přál si Buchta.

Ačkoliv čeští dráhaři v Melbourne na umístění do tuctu nedosáhli, mají na kontě takzvané body za účast. Na základě systému olympijské kvalifikace totiž všichni startující, kteří skončí hůře než na 12. místě, obdrží desetibodový "paušál".

"Proto se snažíme obsadit všechny Světového poháry. Společně s kontinentálními šampionáty a mistrovstvím světa se jedná v průběhu dvou let o dvanáct akcí, což znamená možnost získat 120 bodů. A každý bod by mohl hrát roli v kvalifikaci na olympijské hry," dodal Buchta.

Po závodech v Cali je třetí díl Světového poháru na programu od 21. do 23. ledna v Pekingu a závěrečný čtvrtý díl se uskuteční od 18. do 20. února v Manchesteru.

Reklama

Související témata: