Hlavní obsah

Boom zazářil v závodě SP v cyklokrosu, ale na MS nepojede

AMSTERODAM

Ačkoli se Nizozemec Lars Boom po roční přestávce úspěšně vrátil mezi elitní cyklokrosaře, na světovém šampionátu za měsíc v Sankt Wendelu bude chybět. Prioritou čtyřiadvacetiletého mistra světa v cyklokrosu z roku 2008 je silniční cyklistika a termín šampionátu v Německu se mu kryje s týmovým soustředěním ve Španělsku.

Foto: Joseba Etxaburu, Reuters

Nizozemský cyklista Lars Boom.

Článek

Cyklokrosový mistr světa mezi juniory, jezdci do 23 let i v kategorii elite minulou zimu absolvoval jen dva závody v terénu, letos je jeho porce o něco větší. V dosavadních čtyřech cyklokrosových závodech, do nichž od začátku prosince nastoupil, neskončil Boom hůře než sedmý. Dvakrát z toho vyhrál, přičemž nejcennější byl nedělní triumf nad kompletní světovou špičkou kromě Zdeňka Štybara v závodě Světového poháru v Heusen-Zolderu.

I když se tím člen týmu Rabobank pasoval mezi velké favority lednového MS, stojí si za svým nedávným prohlášením. "Na mistrovství světa mě neuvidíte, protože budu se svými kolegy z týmu ve Španělsku," řekl začátkem prosince Boom.

Trenér ho chápe

Nizozemský tým tak přijde o kandidáta na medaili, reprezentační trenér Johan Lammerts však Boomovo rozhodnutí chápe. "Lars byl vždycky silničář, který jezdil i cyklokros. Samozřejmě několikrát absolvoval celou cyklokrosovou sezónu, ale jeho prioritou je silnice, a tomu naprosto rozumím," řekl kouč.

"Možná v budoucnu bude moci zase absolvovat cyklokrosovou zimu v kombinaci s klasikami. Dělal to tak Adrie van der Poel, ale zase si místo Tour de France musel v létě dát pauzu," popsal Boomovy možnosti Lammerts.

Vrstevník a velký soupeř českého mistra světa Štybara už na silnici zaznamenal několik dobrých výsledků - vyhrál například etapu na Vueltě nebo prolog na závodě Paříž-Nice.

Reklama