Hlavní obsah

Contador bude podle šéfa UCI kvůli dopingu chybět na Tour

Španělský cyklista Alberto Contador nejspíš nebude obhajovat triumf na Tour de France. Podle prezidenta Mezinárodní cyklistické unie UCI Pata McQuaida se do červencového startu zřejmě nestihne dořešit dopingová kauza trojnásobného vítěze slavného závodu. "Teď není dobré být v jeho kůži," citovala McQuaida agentura Reuters. "Musíme počítat s tím, že na Tour startovat nebude," dodal.

Foto: ČTK/AP

Španělský cyklista Alberto Contador

Článek

Sedmadvacetiletý Contador měl během loňské Tour pozitivní nález na zakázaný clenbuterol. Jezdec sice tvrdí, že látka se mu dostala do těla nevědomky z masa, do odvolání byl však suspendován. Případ řeší španělský cyklistický svaz, který by měl v nejbližší době rozhodnout.

Celá kauza velmi pravděpodobně zamíří před mezinárodní arbitráží CAS, ke které se buď odvolá Contador, nebo UCI a Mezinárodní antidopingová agentura WADA a na rozhodnutí se pak může čekat i několik měsíců. Podle McQuaida se proto Contador nestihne na Tour včas připravit, nebo nebude mít povolený start. "Musíme se na takovou variantu připravit," prohlásil.

McQuaid je přesvědčen, že Contadorova absence může cyklistice pomoci, protože šanci na vítězství dostane řada jeho rivalů. "Myslím, že nás čeká skvělá sezona. Je tady hodně jezdců, kteří jsou připraveni Contadora zastoupit, další se chtějí posunout zase o kus nahoru. Každý sport někdy přišel o velké hvězdy a netrpěl kvůli tomu," uvedl funkcionář.

Reklama

Související témata: