Hlavní obsah

Štybar je už fit a na MS se chce rvát o další medaili

Přestože tuto sezónu cyklokrosaře Zdeňka Štybara výsledkově částečně znehodnotily zdravotní problémy, hlavní výzvu, víkendové mistrovství světa v Sankt Wendelu a obhajobu duhového trikotu, má teprve před sebou. Český jezdec, jehož přestup do silniční stáje Quick Step je už hotovou věcí, by se zároveň rád co nejdůstojněji rozloučil s dosavadním zaměstnavatelem, týmem Telenet-Fidea.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar v cíli cyklokrosařského MS v Táboře

Článek

Štybarova bilance v elitní kategorii je prozatím výtečná: co šampionát, to medaile. Loni suverénní vítězství v Táboře, dva a tři roky nazpět druhá místa v Hoogerheide a Trevisu. Stříbro z Itálie bylo prvním českým kovem z nejprestižnějšího závodu od roku 2001, kdy na táborském okruhu dojel druhý Petr Dlask.

Vyjma těchto úspěchů jsou od rozdělení federace medailovými dodavateli výhradně junioři (4-4-6) a jezdci do 23 let (2-2-5). I ve třiadvacítkách je však pod oběma tituly podepsán Štybar. Při premiéře této kategorie v roce 1995 zvítězil Jiří Pospíšil, závod se ale jel pouze jako mistrovství Evropy.

Nejplodnější časy českého respektive československého cyklokrosu spadají do 80. let, kdy Češi vévodili kategorii amatérů. Miloš Fišera po stříbru z pražských Riegrových sadů v roce 1972 získal i dva tituly mistra světa (1981, 1982). Později ho napodobili Karel Camrda (1988) a Slovák Ondrej Glajza (1989).

Nejlepší český cyklokrosař a Fišerův synovec Radomír Šimůnek měl na svém kontě už jedno juniorské zlato (1980) a dva tituly z amatérských klání (1983, 1984), když v Gietenu roku 1991 získal duhový trikot mistra světa i v elitním pelotonu. Až do loňska byl v srpnu předčasně zesnulý Šimůnek jediným Čechem, který porazil všechny profesionály.

V hodnocení národů patří Česko s 18 zlatými, 19 stříbrnými a 20 bronzovými kovy druhé místo za suverénní Belgií (46-32-21) a před třetím Švýcarskem (16-21-23). Na loňském MS v Táboře se vedle Štybara prosadil na stupně vítězů ještě Tomáš Paprstka, vítěz závodu juniorů.

Reklama