Hlavní obsah

Žák Štybara Hník po senzačním bronzu: Nevsadil bych na sebe nic

Jan Krůta, St. WendelPrávo

Kdyby se na medaili Karla Hníka před závodem mužů do 23 let na mistrovství světa vypisovaly kurzy, musely by být pořádně vysoké. Nikdo s ním nepočítal, bronzem doslova šokoval. „I sám sebe. Je to životní úspěch,“ rozplýval se týmový kolega Zdeňka Štybara z Fidey.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Český cyklokrosař Karel Hník vybojoval na mistrovství světa v německém Sankt Wendelu v kategorii jezdců do 23 let bronzovou medaili.

Článek
Fotogalerie

Byl to životní závod?

Určitě. Přitom se moc dobře nevyvíjel. Neměl jsem ideální start, byl jsem asi patnáctý, přišla i chvilková krize. Ale postupně jsem se cítil lepší a lepší. Nahrávala mi ta větší skupina. Jezdil jsem schválně vzadu. Věděl jsem, že mám v nohách dost síly a že musím před posledním sjezdem získat co nejlepší pozici. To se povedlo, na tartan už jsem najížděl třetí. I když jsem prohrál spurt o stříbro, jsem strašně spokojen.

Kolik metrů byste potřeboval, abyste druhého Nizozemce Teunissena přespurtoval?

Možná by stačilo padesát. Jsem docela dobrý spurtér, možná bych ho udělal.

V sezóně jste se spíš trápil a najednou vyletíte k medaili. Kde se to ve vás vzalo?

Já už byl před měsícem sedmý na Světovém poháru v Zolderu. Říkal jsem si, že do té špičky můžu skočit. Nikdo ode mě nic nečekal a já jel s čistou hlavou.

Kolik byste před závodem vsadil na to, že budete na stupních vítězů?

Na bedně jsem v sezóně nestál ani jednou, takže bych nevsadil nic. Považoval bych to za vyhozený prachy (smích).

Radil vám hodně Zdeněk Štybar? V pátek jste spolu byli na tréninku...

Pár věcí mi radil, třeba ať běhám tu šikmou mez, kde se hodně padalo. I včera jsme to řešili. Je to trošku takový můj učitel.

Uspořádáte večer na hotelu pořádnou oslavu?

Spíš bude jen nějaký přípitek. Nemůžu to přehánět, ještě mě čekají další závody.

Fandil vám u trati někdo z blízkých?

Měl jsem tady rodiče i druhou rodinu z Belgie, která se tam o mě stará. Chtěl bych poděkovat i fanouškům od Štybyho za skvělou podporu. Byl to neskutečný kotel.

Ve Fidee vám končí smlouva. Vynese vám medaile její prodloužení?

Dnes mám sezení se šéfem týmu Van Kasterenem a uvidíme, jak se to vyvine dál. Chtěl bych taky zkusit něco na silnici, jenže po té medaili by asi bylo hloupé opustit cyklokros. Rád bych u něj ještě vydržel.

Reklama