Hlavní obsah

Roglič v předposlední etapě Vuelty uhájil červený dres lídra

Slovinský cyklista Primož Roglič uhájil v poslední horské 17. etapě Vuelty červený trikot lídra a obhájí loňské vítězství. Lídr týmu Jumbo-Visma má navzdory závěrečnému útoku Ekvádorce Richarda Carapaze v čele celkového pořadí náskok 24 sekund. Zkrácený závod skončí nedělní rovinatou etapou s cílem v Madridu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Primož Roglič uhájil v poslední horské 17. etapě Vuelty červený trikot lídraVideo: sntv

 
Článek

Poslední horský test o délce 178,2 km z města Segueros na Alto de La Covatilla vyhrál po sólovém úniku Francouz David Gaudu a připsal si druhé vítězství na letošní Vueltě.

Loňský vítěz Gira d'Italia Carapaz při posledním pokusu stáhnout manko 45 sekund v průběžném pořadí na Rogliče tři kilometry před cílem ve stoupání zaútočil a začal na lídra získávat náskok. Roglič na svého největšího rivala nestačil, ale z posledních sil náskok uhájil. Nedopustil tak, aby v předposlední etapě ztratil celkový triumf stejně jako na zářijové Tour de France, kdy ho v rozhodující časovce předčil krajan Tadej Pogačar.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Slovinec Primož Roglič, lídr Vuelty.

"Vždycky je dobře, když jsou závěry vzrušující, ale já věděl, že když si pojedu svoje tempo, tak by to mělo stačit. Neměl jsem to po celou dobu pod kontrolou, ale musíte si prostě odvést svou práci. Konec byl dobrý. Jsem strašně šťastný, je to skvělý způsob, jak završit sezonu," uvedl Roglič.

Bývalý skokan na lyžích Roglič na letošní Vueltě vyhrál čtyři etapy a potvrdil, že je mužem pro velké závody. Ze svých pěti posledních startů na Grand Tour od roku 2018 bude mít dvě první místa, jedno druhé, jedno třetí a jedno čtvrté.

Dnešní etapu měli jednatřicetiletý lídr a jeho stáj Jumbo-Visma dlouho pod kontrolou a diktovali tempo. O čtyři roky mladší Carapaz si však schoval všechny síly na závěrečný útok při výstupu do horského střediska La Covatilla a nebyl daleko od úspěchu. Rogličův náskok v jeden moment virtuálně stáhl zhruba na 18 sekund, ale víc už nedokázal.

Lídr týmu Ineos Grenadiers Carapaz dojel do cíle osmý s odstupem 2:35 minuty za vítězem, devátý byl Brit Hugh Carthy a desátý Roglič. Carthy ve vyrovnaném celkovém pořadí skončí třetí 47 sekund za Slovincem, Gaudu se díky dnešní výhře posunul na celkovou osmou pozici.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Slovinský lídr Vuelty Primož Roglič před startem etapy.

Český vrchař Jan Hirt dokončil etapu na 82. místě s téměř půlhodinovým odstupem, Zdeněk Štybar obsadil 111. pozici. V celkovém pořadí je Hirt na 57. příčce, Štybar na začátku druhé stovky.

Nedělní 18. etapa do Madridu měří 139,6 km a bude se v ní bojovat pouze o spurtérské vítězství. Závod byl oproti tradiční délce zkrácen o tři etapy, neboť z něj kvůli změně termínu způsobenému koronavirovou pandemií vypadly úvodní etapy v Nizozemsku. Původně se Vuelta měla jet na přelomu srpna a září.

Cyklistický závod Vuelta
17. etapa (Sequeros - Alto de La Covatilla, 178,2 km):
1. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) 4:54:32
2. Mäder (Švýc./NTT) -28
3. I. Izagirre (Šp./Astana)
4. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) oba -1:05
5. Donovan (Brit./Sunweb)
6. Storer (Austr./Sunweb) oba -1:53
7. G. Martin (Fr./Cofidis) -2:23
8. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -2:35
9. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -2:50
10. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:56,
...82. Hirt (ČR/CCC) -28:29,
111. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -39:22.
Průběžné pořadí:
1. Roglič 69:17:59
2. Carapaz -24
3. Carthy -47
4. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -2:43
5. Mas (Šp./Movistar) -3:36
6. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -7:16
7. De La Cruz -7:35
8. Gaudu -7:45
9. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -8:15
10. Valverde (Šp./Movistar) -9:34,
...57. Hirt -2:19:03,
103. Štybar -3:43:45.

Reklama