Hlavní obsah

Štybar si na Tour musí dva roky počkat

PRAHA

Od prvního března bude oblékat dres elitní silniční stáje Quick Step, přesto by měl jeho doménou zůstat cyklokros. Úřadující mistr světa Zdeněk Štybar se nechce bezhlavě vrhnout do věhlasných závodů kalibru Tour de France. Myslí si, že na ně má ještě čas.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Český cyklokrosař a cyklista Zdeněk Štybar

Článek

„Pro mě je to úplně nové, tady fakt nejde nic uspěchat. Něco dokázat na silnici mě láká, ale je to otázka příštích let. Teď na třítýdenní etapové závody ještě nemám,“ říká Štybar. V kuloárech se navíc mluví o tom, že nový vlastník stáje Quick Step, český miliardář Zdeněk Bakala, chce v týmu i kvalitní divizi cyklokrosu.

Štybarův okamžitý přestup výhradně na silnici je vyloučen. I kvůli tomu, že by jako mistr světa přišel o nemalé peníze. V této sezóně má údajně startovné 8000 eur za závod (kromě Světového poháru) a stejné peníze má garantované i na další rok. „Myslím si, že Zdenda se bude v krosu pohybovat ještě další dva roky,“ odhaduje závodníkův otec Zdeněk Štybar starší. „Kdo ví, co bude pak. Belgická ikona Sven Nys prodloužil smlouvu do roku 2014 a říká se, že s jeho odchodem ze scény v Belgii v takové míře skončí cyklokros,“ prozrazuje.

Nová akvizice Quick Stepu začne pozvolna. Plány, že by hned po krosové sezóně zvolna přešel Štybar na silnici a zkusil třeba slavnou klasiku Paříž–Roubaix, asi padají. „Sice jsem měl kvůli zranění kolena měsíční pauzu, takže bych třeba do dubna trénovat zvládl. Ale bylo by to riziko i skok do neznáma. Musím si zvykat na jiné kolo, pedály, tretry,“ vysvětluje. Zatímco dosud sedlá bicykl Ridley, v Quick Stepu bude jezdit na kolech od ikony světové cyklistiky Eddyho Merckxe.

V jeho novém belgickém týmu chtějí, aby rostl pro silnici pozvolna. „Letos se budu jen učit,“ má jasno. „V rámci tréninku si objedu kvalitnější závody, než na které jsem se dostal s Fideou, ale cyklokros bude mít prioritu,“ říká mistr světa ze St. Wendelu.

Otázkou však je, zda mezi kros a silnici dokáže vklínit ještě horská kola, na nichž se chtěl porvat o olympiádu v Londýně. „Uvidím, jak to půjde skloubit,“ nechává si otevřená zadní vrátka. „Tři věci najednou na úrovni ale dělat nemůže. Nechceme, aby se uštval. Proto po krosové sezóně situaci vyhodnotíme a uvidíme,“ dodává cyklistův otec.

Reklama