Hlavní obsah

Kreuziger zahájí ve středu sezónu, v níž chce vyhrát Giro

FARO

Pětietapovým závodem Kolem Algarve v Portugalsku začne ve středu nová závodní sezona nejlepšímu českému cyklistovi Romanu Kreuzigerovi. Čtyřiadvacetiletý jezdec, jenž bude nově hájit barvy stáje Astana, již dříve předeslal, že se v ní pokusí zaútočit na celkový triumf ve slavném závodu Giro d'Italia.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Kolem Algarve pojede Kreuziger poprvé v kariéře. Závod odstartuje ve středu a skončí nedělní časovkou na 17,2 km. "Cítím se moc dobře, ale beru to hlavně jako přípravu na závod Paříž-Nice," uvedl Kreuziger na svých webových stránkách.

Ohledně své závodní premiéry v novém dresu zůstává opatrný. "Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Nechci dopředu tvrdit, že se budu rvát o pódium. Není to tak, že bych byl jasný lídr a kluci jen makali na mě. Budou mít dost volnosti. Máme dobrého sprintera Davise, který je na tom hodně slušně, určitě může nějakou etapu vyhrát," připomněl.

Sám si chce naplno zkusit především časovku. "A chtěl bych taky uspět v některé z etap. Může se stát, že nakonec budu vpředu i celkově, ale není to hlavní cíl," doplnil Kreuziger.

Závod v oblasti Algarve sice ještě dosud nejel, ale dobře ví, co ho čeká. "První dva dny jsou zvlněné, není tam metr roviny. Třetí den dojezd na kopec, pak další zvlněná etapa a časovka. Tím, že to pro mě budou první závody, si potřebuji zvyknout na závodní tempo a trošku se rozkoukat v balíku," plánoval Kreuziger.

Astana s ním do sezóny počítá jako s lídrem, rodák z Moravské Třebové si však tlak nepřipouští. "I když je jasné, že očekávání jsou velká," poznamenal Kreuziger. "Pořád platí, že mým hlavním cílem zůstává Giro, z velkých závodů počítám ještě spíš s Vueltou," dodal.

Před prvním soutěžním kláním sezóny se cítí lépe než loni touto dobou. "Myslím, že bych mohl mít začátek sezony hodně dobrý. Hodně mi pomohlo soustředění na Etně," pochvaloval si Kreuziger.

V Portugalsku se ještě nepotká s dalším zamýšleným týmovým lídrem Alexandrem Vinokurovem, neboť ten startuje v Ománu. "Na závodech se potkáme až na Paříž-Nice, kde bych chtěl uspět. To bude můj první vrchol sezony," vyhlížel Kreuziger týdenní podnik s bohatou tradicí, který ve Francii začne v neděli 6. března.

Reklama