Hlavní obsah

Kreuziger: Ruštinu po mně nikdo nechce, ale ve vysílačce ji slyším často

V závodě Paříž–Nice myslel minimálně na první desítku, ale skončil až sedmnáctý. Cyklista týmu Astana Roman Kreuziger přesto nepropadá panice. Ví, že jeho první sezóna v dresu kazašské formace se bude posuzovat podle výsledku na květnovém Giro d’Italia.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Proč vám Paříž–Nice nevyšel podle představ?

S trenérem jsme na žádnou zásadní chybu nepřišli. Nic jsem neošidil, ale něco mi prostě chybělo. Při časovce jsem neměl patřičnou sílu, v kopcích jsem taky pořád nevydržel s nejlepšími. Bylo to prostě takové utrápené.

Bavil jste se o tom s vedením týmu?

Po časovce mi volal hlavní sportovní ředitel Martinelli a vyptával se, co se stalo. Taky čekal určitě víc. Ale spíš se mě snažil držet nad vodou a říkal, že kdo jede výborně v březnu, do Gira nevydrží. Pořád platí, že Giro je pro mě závod roku. Beru to prostě tak, že jsem teď najel dobré závodní kilometry, a jsem naprosto klidný. V týmu mi dál věří, jsem kapitán, dobře jsem se zabydlel.

Už vás nutí, abyste se učil ruštinu?

To po mně zatím nikdo nechtěl… Ani to nemám v plánu. Ale kdybych zůstal v Astaně delší dobu, třeba se něco budu muset naučit. Ruštině trochu rozumím. Třeba teď na Paříž–Nice mluvili lidi z našeho realizačního týmu do vysílačky ve třech jazycích: rusky, italsky a anglicky. Nejdřív samozřejmě rusky, tak jsem čekal, až to bude v italštině…

Co vás čeká v dalších dnech?

V Česku se zdržím asi do čtvrtka, pak se vracím do Itálie. Pět dní si dám lehčí trénink a v úterý odlétám na vysokohorské soustředění na Tenerife. Tím už začíná příprava směrem k Giru. Budu tam do 8. dubna. Je to návrat do starých kolejí, trénoval jsem tam už v době, kdy jsem jezdil za Liquigas. Až se vrátím, možná pojedeme projet pár horských etap Gira. Záleží na tom, jestli ty cesty nahoře budou průjezdné a nebude tam sníh. Dalšími závody budou Kolem Trentina a Kolem Romandie.

Letošní Giro má být nejtěžší a nejlépe obsazené. Bude ještě kvalitnější než Tour?

To nevím. Některé ty etapy jsou hodně těžké, snad pět jich měří přes 230 kilometrů. Ta délka je diskutabilní. Pro lidi je podle mě zajímavý závod do 200 kilometrů. Takhle když cyklisti přijedou po 210 kilometrech pod poslední kopec, už nejsou schopni jet tak aktivně. Ale my tohle neovlivníme, bude to pro všechny stejné.

Giro může jet i Španěl Contador. Bude největší favorit?

Těch lidí bude víc. Contador, Meňšov, Nibali, Scarponi, Rodriguez. Ale moje plány se nemění, cíle jsou vysoké.

Co si vůbec myslíte o návratu Contadora, který byl zbaven trestu za doping?

Toto nechám bez odpovědi…

Reklama

Související témata: