Hlavní obsah

Dráhaři Bláha a Hochmann získali na MS stříbro v madisonu

Čeští cyklisté Martin Bláha a Jiří Hochmann v neděli získali na mistrovství světa dráhařů v nizozemském Apeldoornu stříbrné medaile v bodovacím závodu dvojic. Úřadující mistři Evropy v této neolympijské disciplíně nestačili pouze na australské obhájce titulu Leigha Howarda a Camerona Meyera.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Čeští cyklisté Martin Bláha a Jiří Hochmann získali na mistrovství světa dráhařů v nizozemském Apeldoornu stříbrné medaile v bodovacím závodu dvojic.

Článek

Bláha s Hochmannem si tak ve své parádní disciplíně připsali medaili na velké akci třetí rok po sobě. Předloni byli v madisonu třetí na MS v polském Pruszkówě, loni v listopadu na stejné dráze vyhráli kontinentální šampionát.

V dnešním závodě na 50 kilometrů sice získali pouze bod v jednom z deseti sprintů, ovšem díky tomu, že stejně jako Australané ujeli soupeřům o kolo, mohli se radovat z medaile. Bronz získali domácí Nizozemci s dvojicí Theo Bos, Peter Schep.

"Jezdilo se hodně do bodovacích spurtů, v kterých nejsme až tolik dobří. Po polovině závodu jsme zkusili zaútočit a asi za deset kol jsme měli kolo náskoku," řekl ČTK Bláha. "Pak toho využili i Australané, kteří to kolo udělali také. Na ně jsme už neměli, jeli neuvěřitelně," uznal třiatřicetiletý člen Dukly Praha.

Česká dvojice si dopředu žádnou taktiku nestanovila, byla připravena reagovat na průběh závodu. "Hráli jsme to na ten únik, protože jsme věděli, že v tom je naše šance. Je to každopádně sladká odměna a velká radost. Já jsem naprosto spokojený i s tím stříbrem. Jeli jsme úplně nadoraz a nechali tam všechno," dodal Bláha.

S Hochmannem se postarali o druhou českou medaili v Apeldoornu. Stříbro získala už v bodovacím závodu jednotlivkyň Jarmila Machačová, která dnes skončila na závěr šampionátu dvacátá v omniu. Tomáš Bábek byl sedmý v pevném kilometru.

MS v dráhové cyklistice v Apeldoornu (Nizozemsko)
Muži:
1 km s pevným startem: 1. Nimke (Něm.) 1:00,793, 2. Mulder (Niz.) 1:01,179, 3. Pervis 1:01,228, 4. D'Almeida (oba Fr.) 1:01,481, 5. Eilers (Něm.) 1:02,296, 6. Lafargue (Fr.) 1:02,582, 7. Bábek (ČR) 1:02,788.
Bodovací závod dvojic na 50 km: 1. Howard, Meyer (Austr.) 8 b., 2. Bláha, Hochman (ČR) 1, 3. Bos, Schep (Niz.) -1 kolo/21, 4. Brisse, Kneisky (Fr.) -1 kolo/18, 5. Elorriaga, Muntaner (Šp.) -1 kolo/17, 5. Viviani, Cimolai (It.) -1 kolo/13.
Ženy:
Omnium: 1. Whittenová (Kan.) 23 b., 2. Hammerová (USA) 31, 3. Wildová (Niz.) 42, 4. Wojtyrová (Pol.) 45, 5. Šarakovová (Běl.) 46, 6. Mejiasová (Kuba) 49, ...20. Machačová (ČR) 107.
Keirin: 1. Mearesová (Austr.), 2. Panarinová (Běl.), 3. Sanchezová (Fr.), 4. Kuo Šuang (Čína), 5. Mustapaová (Malaj.), 6. Guerraová (Kuba).

Reklama