Hlavní obsah

Schlecka bude kvůli nápojovému vaku vyšetřovat UCI

PAŘÍŽ

Vítězství Franka Schlecka v nedávném závodě Mezinárodní kritérium bude vyšetřovat cyklistická unie UCI. Ta chce přezkoumat, zda Schleckův nápojový vak, který měl jezdec na hrudi při závěrečné časovce, nezlepšil aerodynamiku třicetiletého Lucemburčana a nepomohl mu tak k udržení vedoucí pozice.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Andy Schleck

Článek

UCI hodlá prošetřit, zda Schleck neporušil pravidla, přestože mu start s nápojovým vakem povolili rozhodčí závodu a podobný systém již v minulosti využilo více jezdců. Schleck si vzal vak poprvé až při závěrečné třetí etapě, kterou byla sedmikilometrová časovka. V ní dojel na 12. místě a udržel si díky tomu celkovou první příčku o 13 vteřin před Bělorusem Vasilijem Kirijenkou.

O případu informoval italský deník La Gazzetta dello Sport s tvrzením, že aerodynamická výhoda při využití takového vaku může v časovce ubrat jezdci až dvě sekundy na kilometr. "Bude zahájeno vyšetřování a chceme zjistit, co se přesně stalo. Potřebujeme vědět, zda nedošlo k porušení pravidel," řekl mluvčí unie Enrico Carpani agentuře AP.

Schleckova stáj Leopard-Trek však jakékoli "umělé" vylepšení aerodynamiky jezdce, který nepatří k nejlepším časovkářům, odmítá. "Jsme vším tím rozruchem, který kvůli tomu vznikl, docela překvapení. Není to nic nového a Frank si to vzal, aby prostě mohl pít. I při krátké časovce je důležité pít," prohlásil mluvčí stáje Tim Vanderjeugd.

Důvodem, proč jel Schleck s nápojovým vakem, byla prý i možnost vyzkoušet toto vybavení před velkými závody, především pak s výhledem na červencovou Tour de France. "Chceme vyhodnotit daný systém před velkými závody, abychom věděli, zda bude použitelný," vysvětlil Vanderjeugd.

Reklama

Související témata: